Miniszabit mindenkinek!

A miniszünidő kifejezés valószínűleg a brit kultuszregény, a Bridget Jones naplója elsöprő sikerével honosodott meg a magyar nyelvben. Bridget szerint ugyanis miniszünidőre menni valakivel azt jelenti, hogy a másik igazán fontos – vagyis a legfenségesebb dolgok közé tartozik a világon. Ha a szingliség angol prototípusával nem is azonosulnánk teljes mértékben, annyiban valószínűleg a legtöbb ember egyetért Bridgettel, hogy néhány napra elszabadulni a hétköznapokból felérhet egy hosszú szabadsággal. Ha elég jól csináljuk.

Na persze jobb lenne hetekre elutazni, de ez sokak számára – hogy épp anyagi vagy munkaszervezési okokból, az mindegy is – sokszor lehetetlen. Nem is érdemes ezen tovább keseregni, főként, hogy rengeteg minden szól a rövid, de tartalmas vakáció mellett!

5 érv a miniszabi mellett
  1. Kép:PP

    Nem kell nagyon előre eltervezni, így még a legelfoglaltabb üzletemberek is „adhatnak a spontaneitásnak”.

  2. Könnyebb összeegyeztetni az utazók más elfoglaltságaival. Néhány közös napot csak találunk a családdal vagy a barátokkal!
  3. Olcsóbb, tehát akár többször is nekiindulhatunk, nem kell egy teljes évet várni a következőre.
  4. Belevághatunk olyasmibe is, amire ismeretlenül nem mernénk befizetni egy hétre. Például kipróbálhatjuk a vadvízi evezést, ha még sose tettük. Vagy a hegyi túrázást. Esetleg egy intenzív jógakurzust.
  5. Ha véletlenül nem sikerül tökéletesen valami, sebaj! Mindjárt vége, és készülhetünk a következőre!
Hosszú hétvégéből többet is megengedhet magának az ember a nyári szezonban, ami lehetőséget teremt arra, hogy több helyet is felfedezzünk. Így ahelyett, hogy hatalmas családi perpatvar kerekedne, míg eldöntjük, hogy végül Párizsba vagy a görög tengerpartra utazzunk-e hetekre, lehet egy kicsi ebből is, egy kicsi abból is. Számos nagyvárosba tehetünk pár napos túrát, ami épp elég ahhoz, hogy megnézzük a legfontosabb nevezetességeket, és magunkba szívjunk egy kicsit a hely hangulatából. A következő hosszú hétvégén pedig célba vehetjük, mondjuk a Balatont vagy akár egy közelebbi horvát vagy olasz tengerparti szakaszt, hogy azok is megkapják, amire vágynak, akik számára a szabadság egyet jelent a vízparton heverészéssel.

A lehetőségek szinte végtelenek, korlátot valójában csak a vágyott úti cél távolsága jelenthet. Néhány napos nyaralás kedvéért nem nagyon érdemes 4-5 óránál többet utazni, mert aránytalanul sok időt venne el rövidke pihenésünkből. Ennyi idő alatt azonban még autóval is tisztességes távot lehet megtenni, légi közlekedéssel pedig – a reptérre való kijutást is beleszámolva – előttünk a fél világ. Opció lehet az is, ha éjszaka utazunk – sok helyre kényelmes hálókocsis vonatok indulnak –, így nem „pazarolunk el” egy napot az odajutással.

És egyáltalán nem kell messzire menni ahhoz, hogy tartalmasan töltsük az időnket! Országhatáron belül is számtalan változatos lehetőség kínálkozik akár eldugott természeti kincsekre, akár esetleg sportos, gyerekbarát vagy épp bulizós kikapcsolódásra vágyunk. Mivel a szolgáltatók felkészültek a miniszabadságra érkezőkre, akár az „előre gyártott” programcsomagok között is szép számmal válogathatunk. Még akkor is, ha esetleg a városból sem tesszük ki a lábunkat… Tessék csak jobban körülnézni!

3 tipp az igazi kikapcsolódásért
1. Aludjunk! Bármennyire erős a késztetés, hogy egy hétnyi programot sűrítsünk 2-3 szabadnapba, nem érdemes! Az alvás a kulcs, hogy hétfőn reggel máshogy lássuk a világot.
2. Tilos az internet és a telefon! Próbáljuk meg meggyőzni magunkat, hogy a cég nélkülünk sem omlik majd össze ebben a pár napban. Hagyjuk otthon a céges telefont, közöljük mindenkivel előre, hogy elérhetetlenek vagyunk munkaügyben. Ha ezt mégsem tehetjük meg, legalább limitáljuk tudatosan azt az időt, amit a munkával foglalkozunk. Napi fél óra az e-mailekkel, de aztán irány a strand!
3. Szánjunk időt magunkra is! Játsszunk a gyerekekkel, vagy kísérjük el a párunkat az általa vágyott programra – hisz a közös időtöltés fontos –, de ne feledkezzünk el magunkról sem! Érjük el, hogy saját vágyainkra is jusson idő akár szervezett programot szeretnénk, akár csak olyasféle apróságot, mint pár órányi zavartalan regényolvasás.

Véleményvezér

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.
Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo