Meglepő, de ez a munkaképtelenség leggyakoribb oka

A mozgásszervi problémák nem csak az életminőséget befolyásolják negatívan, de a kereső- és munkaképtelenség okai között a második helyen állnak a betegségtípusok között. 60%-ban vezetnek korai nyugdíjazáshoz, illetve táppénzre kerüléshez. A munkaképtelenség leggyakoribb oka pedig egyszerűen a derékfájás.

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A népesség 62-92%-a szenved élete során legalább egy hétig tartó derékfájástól, derül ki a Fellowes nemzetközi adataiból. A panaszokat gyakran okozzák a nem megfelelő munkakörülmények, a rosszul kialakított környezetben végzett munka, tanulás vagy számítógépezés.

Kép:FreeDigitalPhotos.net/David Castillo Dominici

Természetesen a mozgásszervi betegségek viszonylag sokfélék lehetnek, mégis riasztó, hogy Európában a felnőtt népesség 20-30%-a szenved huzamos ideig tartó mozgásszervi fájdalomtól, és az egészségügyi kiadások negyedét is ez a betegségcsoport adja ki. Az sem kevésbé kétségbeejtő adat, hogy az európai munkavállalók 79%-a panaszkodik a számítógép, laptop és táblagép használatával összefüggő panaszokra, legalábbis ez a magas arány derül ki a nemzetközi kutatásokból. Bár a mozgásszervi megbetegedések főként a 35-55 év közöttiek körében alakulnak ki, ez az a betegségtípus, amely már gyermek és serdülő korban is nagy számban fordul elő.

Az egészséges szék
Az egészséges ülés alapja a stabilitás - ennek megfelelnek az ötágú, görgős lábú székek, amelyek alkalmazkodnak a padló minőségéhez (kemény vagy puha). Az egészséges szék része az anatómiai elveknek megfelelően formázott ülőke. Ez elégségesen széles és mély, miközben üléskor a mélységét teljes mértékben ki kellene használni. Az ülőke elülső oldalának lekerekítettnek kell lennie. A háttámla égész hosszában szüntelenül támasztja a gerincoszlopot. A különböző magasságban rögzíthető háttámlát úgy kell beállítani, hogy a támla kidomborodó íve a hátgerincet a medence területén támassza alá. A szögnek, melyet a háttámla és az ülőke zár be, még a leggyakrabban használt elülső testhelyzetben sem szabad kisebbnek lennie mint 90°. Csak ebben az esetben nem kerül sor a szív, az emésztő-és légzőszervek terhelésére.
Lehetővé kell tennie az olyan szintbeli változtatásokat (emelést-süllyesztést), hogy az ülő ember talpa teljes felületével érintkezzen a padlóval, miközben a térdizület 90°-os szöget zár be. Fontos a karfák állíthatósága jobb esetben az oldalirányú kihajlítás lehetőségével. A maximális kényelmet a multifunkciós karfák nyújtják, amelyek szélességben, mélységben, magasságban és oldalirányban állíthatók. Az egészséges ülés biztosítója a központi rugó. Minden széknek tartalmaznia kellene. Elsősorban azt az éles becsapódást tompítja, ami a hirtelen leülésnél keletkezik, de minden más testmozgás tompítása is az ő feladata.
Forrás:irodaiszekek.hu
A tünetek között a leggyakrabban a hát- és derékfájás, illetve a nyaki fájdalom szerepel. A derékfájás például a munkaképtelenség leggyakoribb oka. Ezek a panaszok pedig jórészt összefüggésbe hozhatók – egyebek mellett – a nem megfelelő körülmények között végzett ülő munkával, amely gyakran otthon is folytatódik a szintén nem ergonomikusan kialakított dolgozóasztalnál, rosszabb esetben a kanapén kuporogva.

Munkahelyi ártalom a fájdalom

“Az elmúlt két-három évben rendeléseimen jelentősen megugrott az olyan mozgásszervi panaszokkal érkező betegek száma, akiknek  tünetei munkahelyi ártalmakkal függnek össze – erősíti meg a kutatás eredményeit saját tapasztalata alapján dr. Elek Emil, ortopéd szakorvos, mozgásszervi specialista. – Nem csak derékfájdalmakkal, hanem gyakran háti és nyaki bántalmakkal is jönnek a páciensek. Sok esetben a fokozott stressz és megterhelés, de nem ritkán a nem megfelelően kialakított munkaállomások miatt kell gerincproblémákkal érkező betegeket kezelnem. Leggyakoribb a derék, ill. a hát fájdalma főként az izomzat kifáradása miatt, de rendszeresek a vállba, felső végtagba sugárzó fájdalmak, illetve az ezekhez társuló kellemetlen zsibbadásérzések is, amelyek érthetően aggasztják a betegeket.”

Hatékony terek
A modern irodaházak tervezői komoly hangsúlyt fektetnek a munkahelyek megfelelő kialakítására, és arra is, hogy rugalmas közösségi és magántereket hozzanak létre. Nem véletlenül, hiszen számos tanulmány bizonyította: a megfelelő környezet ösztönzőleg hat a munkakedvre, az innovációs hajlandóságra és a munkavégzés tempójára.
A Fellowes adatai szerint minden második munkavállaló panaszkodik a számítógép-használat következtében kialakult hátfájásra és 40%-uk ugyancsak a számítógépet okolja a nyaki fájdalmaiért. A dolgozók 35%-a szenved időről időre visszatérő fejfájástól, illetve a látásával kapcsolatos szemproblémáktól. Egyharmaduknál pedig csukló- és karfájdalom jelentkezik.

Mindenkinek teher

A munkaképtelenségig fokozódó panaszok pedig nemcsak a munkavállalóknál, hanem a munkáltatóknál is jelentős kiadásokkal, illetve anyagi veszteségekkel járnak. A legfrissebb felmérések szerint az európai vállalatok évente eurómilliárdokat vesztenek a munkavégzésből kiesettek miatt, akiknek távolmaradása a nem megfelelő munkakörülményekkel legalábbis összefüggésbe hozható. Hat fejlett európai országban ez a kieső összeg meghaladja az évi 42 milliárd eurót.

“A már kialakult betegség vagy munkaképtelen állapot a páciensre és a munkáltatójára is jelentős anyagi terheket ró – teszi hozzá a szakorvos. – A táppénz, illetve a fizetéskiesés, valamint a gyógyszerek és a kezelés költségei még az állami szerepvállalást feltételezve is elérhetik a több százezer forintot néhány hét alatt. Főként, ha bizonyos kezeléseket a hosszú várólisták miatt esetleg magánrendeléseken vesznek igénybe. A magángyógytorna egy alkalommal 6-8 ezer forintba kerül, és gyakran minimum 10-15 kezelésből álló kúra szükséges az eredményhez. És akkor még nem beszéltünk a gyógyszerek és a kiegészítő fizikoterápiás kezelések költségeiről.

Mit tegyünk?
A prevenció kérdése megkerülhetetlen – szögezi le dr. Elek Emil. – Az irodákban nagyon sokszor 10-12, vagy az otthoni munka esetén akár több órát is eltöltünk az íróasztalnál. A számítógép előtt végzett munka esetén a gerincet tartó izomzatot muszáj karban tartani. Nem szabad elfelejteni, hogy eleve rossz helyzetből indulunk, mert szinte népbetegségnek számít a fejletlen hát- és gerincizomzat. Tehát aki ilyen munkakörben dolgozik, annak rendszeresen kell(ene) sportolnia, a legjobb a legalább heti két úszás lenne. Főként hát-, de lehet mellúszás is, de csak akkor, ha a fej szabályosan bemerül a vízbe, mert az állandóan kitartott fej kényszertartást jelent! Célszerű még a panaszok megjelenése előtt olyan gerincet támogató prevenciós mozgást elsajátítani (pl. pilates), amit kis időráfordítással otthon is lehet végezni.
Fontos, hogy a munkaasztalunkat megfelelően alakítsuk ki, használjunk olyan irodai ergonómiai eszközöket, amelyek elősegítik a helyes testtartást és bármilyen rendszeresen végzett mozgás jobb, mint az egész napos ülő munka után belesüppedni az otthoni karosszékbe.” A megfelelő üléshez lényeges, hogy az asztal magassága olyan legyen, amelyen a könyök ülő helyzetben kényelmesen meg tud támaszkodni. A monitort úgy kell elhelyezni, hogy a felső széle legyen a szem magasságában a képernyő síkja pedig legyen függőleges.
 

Véleményvezér

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?
Nagyot javult a közbiztonság Európában

Nagyot javult a közbiztonság Európában 

Csak a nézettség számít.
Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo