Még mindig a kotyogós a legjobb?

A kotyogóst mindenki ismeri, szinte minden háztartásban megtalálható és sokan használják nap, mint nap. Azt viszont már valószínűleg kevesen tudják, hogyan kell az eszközzel igazán jó kávét főzni. Pedig a titok nyitja egyszerű.

Tudjon meg mindent az EU vadonatúj Omnibus-csomagjáról, a szabályozás aktualitásairól, az MNB elvárásairól!
Hallgasson meg tapasztalt cégvezetőket az ESG-kihívások leküzdéséről!
Inspirálódjon, networkingeljen és szerezzen versenyelőnyt a fenntarthatóság terén!

Klasszis Talks & Wine Fenntarthatóság2025. február 26. Budapest

Részletek és jelentkezés >>

Alfonso Bialetti 1933-ban találta fel a kotyogóst, de Magyarországon csak az 1990-es években, a kávékultúra fellendülésével vált igazán ismertté. Bár a szerkezet eljutott hazánkba, a használati utasításokkal nem mindenki van pontosan tisztában.

apaksikave

A kotyogóssal otthon főzött kávékról általánosságban elmondható, hogy keserűek, pedig a két dolog nem jár kéz a kézben. Ennek oka, hogy a túlnyomó többség rosszul készíti, hiszen már az sem mindegy, hogy milyen vizet töltünk az eszközbe.

„Mivel a kotyogósban egyszerre alacsony a nyomás és magas a hőmérséklet, minél forróbb vizet kell beleönteni. Köztudott, hogy a kávé 98-99 százaléka víz, tehát annak minőségére is érdemes nagy hangsúlyt fektetni” – magyarázta Hegedüs László, barista.

A másik alapvető hiba, amit gyakran elkövetünk az, hogy letömjük a kávét. Ez azért baj, mert a víz nem tudja alaposan átmosni. Fontos továbbá, hogy a kotyogóson található biztonsági szelep fölé ne kerüljön víz, másként biztosan nem lesz aromatikus a kávé.

„Ha betartjuk ezeket az íratlan szabályokat, akkor akár már 1 perc 40 másodperc után kijön a kávé. Így lesz a lehető legfinomabb, mert a kotyogós minimális ideig érintkezik a gőzzel, vízzel” – mondta a barista.

A szakértő tévhitnek nevezte, hogy a kotyogós egyenlő a keserű kávéval. Arról is beszélt, hogy az otthoni adag mindig erősebb annál, mint amit a kávézókban fogyasztunk.

Kisüzemi, hazai, csapolt és IPA. Így sörözünk mi
A hazai sörfogyasztási szokásokat vizsgálta a Beerporn.hu internetes felmérése, amely a fogyasztás gyakorisága és helye mellett a kisüzemi sörök ismertségét és a legnépszerűbb sörtípusokat is feltérképezte.
„Nagyon sok múlik a kávé minőségén és a frissességén is. A kotyogósban főtt kávé koffeintartalma magasabb, mert a robusta kávék erősebbek. Az eszköz ráadásul közel sem ugyanaz, mint a kávézókban használt espresso technológia” – fogalmazott Hegedüs László, A Paksi Kávé baristája.

A szakértő mindazonáltal úgy látja, hogy otthon kotyogóssal készíthető el a legfinomabban a kávé, ő mindenkinek ezt szokta javasolni. A barista azt is elárulta, hogy a közepes pörkölésű kávékat ajánlja fogyasztásra.

Tanulság: kotyogóssal is lehet isteni kávét főzni.

Véleményvezér

Rendszeres bevásárló buszjárat indul Romániába

Rendszeres bevásárló buszjárat indul Romániába 

Bevásárlóturizmusra spekulál egy román vállalkozó.
Újabb uniós pénzből épült fideszes luxusvillára lelt Hadházy Ákos, fedőneve borászat

Újabb uniós pénzből épült fideszes luxusvillára lelt Hadházy Ákos, fedőneve borászat 

Nincs következménye az uniós pénzek széthordásának.
Bealudt a nemzeti egészségbiztosító, 2017-es díjakkal próbálnak orvost találni

Bealudt a nemzeti egészségbiztosító, 2017-es díjakkal próbálnak orvost találni 

Nyolc éve nem veszik észre az egészségbiztosítónál az inflációt.
Bayer Zsolt is kapott a guruló dollárokból

Bayer Zsolt is kapott a guruló dollárokból 

Becsapott a villám a Fideszbe.
A lengyelek féláron mobilozhatnak hozzánk képest

A lengyelek féláron mobilozhatnak hozzánk képest 

Szomorú statisztika a mobilpiacon.
Egy fideszes polgármester bepöccent a kormányra

Egy fideszes polgármester bepöccent a kormányra 

Meglepetésre ébredt egyik reggel a polgármester.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo