Még mindig a kotyogós a legjobb?

A kotyogóst mindenki ismeri, szinte minden háztartásban megtalálható és sokan használják nap, mint nap. Azt viszont már valószínűleg kevesen tudják, hogyan kell az eszközzel igazán jó kávét főzni. Pedig a titok nyitja egyszerű.

Alfonso Bialetti 1933-ban találta fel a kotyogóst, de Magyarországon csak az 1990-es években, a kávékultúra fellendülésével vált igazán ismertté. Bár a szerkezet eljutott hazánkba, a használati utasításokkal nem mindenki van pontosan tisztában.

apaksikave

A kotyogóssal otthon főzött kávékról általánosságban elmondható, hogy keserűek, pedig a két dolog nem jár kéz a kézben. Ennek oka, hogy a túlnyomó többség rosszul készíti, hiszen már az sem mindegy, hogy milyen vizet töltünk az eszközbe.

„Mivel a kotyogósban egyszerre alacsony a nyomás és magas a hőmérséklet, minél forróbb vizet kell beleönteni. Köztudott, hogy a kávé 98-99 százaléka víz, tehát annak minőségére is érdemes nagy hangsúlyt fektetni” – magyarázta Hegedüs László, barista.

A másik alapvető hiba, amit gyakran elkövetünk az, hogy letömjük a kávét. Ez azért baj, mert a víz nem tudja alaposan átmosni. Fontos továbbá, hogy a kotyogóson található biztonsági szelep fölé ne kerüljön víz, másként biztosan nem lesz aromatikus a kávé.

„Ha betartjuk ezeket az íratlan szabályokat, akkor akár már 1 perc 40 másodperc után kijön a kávé. Így lesz a lehető legfinomabb, mert a kotyogós minimális ideig érintkezik a gőzzel, vízzel” – mondta a barista.

A szakértő tévhitnek nevezte, hogy a kotyogós egyenlő a keserű kávéval. Arról is beszélt, hogy az otthoni adag mindig erősebb annál, mint amit a kávézókban fogyasztunk.

Kisüzemi, hazai, csapolt és IPA. Így sörözünk mi
A hazai sörfogyasztási szokásokat vizsgálta a Beerporn.hu internetes felmérése, amely a fogyasztás gyakorisága és helye mellett a kisüzemi sörök ismertségét és a legnépszerűbb sörtípusokat is feltérképezte.
„Nagyon sok múlik a kávé minőségén és a frissességén is. A kotyogósban főtt kávé koffeintartalma magasabb, mert a robusta kávék erősebbek. Az eszköz ráadásul közel sem ugyanaz, mint a kávézókban használt espresso technológia” – fogalmazott Hegedüs László, A Paksi Kávé baristája.

A szakértő mindazonáltal úgy látja, hogy otthon kotyogóssal készíthető el a legfinomabban a kávé, ő mindenkinek ezt szokta javasolni. A barista azt is elárulta, hogy a közepes pörkölésű kávékat ajánlja fogyasztásra.

Tanulság: kotyogóssal is lehet isteni kávét főzni.

Véleményvezér

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni 

Magyar Péter szerint a róla szóló szavazáskor megszületett a Fidesz és a Szocialista frakció.
Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit

Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit 

Vásárolnak a szlovákok, miközben szidják az eladót.
Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo