hirdetés

Kiadná a nyaralóját? Erre figyeljen!

Nyáron egyre többen döntenek úgy, hogy a ki nem használt napokon, heteken kiadják házukat, nyaralójukat. Sokan viszont nincsenek tisztában a bejelentkezés, az adózás és az online pénztárgép használatának szabályaival.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Kép:Pixabay

A szálláshely-szolgáltatás engedélyhez kötött és csak adószám birtokában folytatható. A NAV-hoz történő bejelentkezést megelőzően az adott település jegyzőjétől szálláshely-üzemeltetési engedélyt kell beszerezni. Az adózó a NAV-hoz 15T101-es nyomtatványon teljesítheti bejelentési kötelezettségét - írja a Nemzeti Adó és Vámhivatal tájékoztatója.

A fizető-vendéglátói jövedelem önálló tevékenységből származó jövedelem, amely után 16 százalék személyi jövedelemadó kell fizetni.

Az adózó kétféle módon állapíthatja meg jövedelmét:

  • tételes költségelszámolással: kizárólag a tevékenységével kapcsolatban felmerült költségeket lehet figyelembe venni,
  • 10 százalékos költséghányad alkalmazásával: az önálló tevékenység bevételének 10 százaléka számolható el költségként.

A tételes átalányadó választása esetén az adó éves összege szobánként 32 ezer forint, amelyet egyenlő részletekben a negyedévet követő hó 12. napjáig kell megfizetni. Az év közben kezdők a 15T101 nyomtatványon jelölhetik a tételes átalányadó választását, esetükben is a teljes évi kötelezettséget kell megfizetni.

Airbnb – lehet szabályosan!
Csinos lakásokkal jó környéken vagyonokat lehet keresni – mondják az Airbnb lakáskiadó szolgáltatás ismerői. Tény, hogy a szobáztatás-lakásoztatás 21. századi verziója jó a turistának és jó a tulajnak is – ha előzetesen már felmérte a fizetendő adó és a várhatóan befolyó nyereség arányát. A Piac&Profit segít, hogyan működhet szabályosan az új típusú szobáztatás.

Szálláshely szolgáltatás esetén az adózónak az önálló tevékenységéből származó jövedelme után 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást kell fizetnie. Amennyiben a tételes átalányadózást választotta, úgy az egészségügyi hozzájárulás mértéke a tételes átalányadó 20 százaléka.

A fizető-vendéglátó adózó köteles számlát, vagy nyugtát kiállítani. A fizető-vendéglátó tevékenység online pénztárgép használathoz kötött, ami alól mentesülhet az adózó, ha vállalja, hogy a vendégek számára számlát állít ki. Ezt a vállalását az NAV-hoz be kell jelentenie a PTGSZLAB adatlapon. A bejelentést követően a kibocsátott számlák adatait napi bontásban, havonta, a tárgyhót követő hónap 15. napjáig elektronikusan  kell megküldenie a PTGSZLAH nyomtatványon a hivatal részére.

hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo