hirdetés

Ki nyerhet a választásokon? Ha a Fidesz, vállal kormányzati szerepet? Lázár János lesz a Klasszis Klub következő vendége

Tíz éven át volt Hódmezővásárhely polgármestere, majd a harmadik Orbán-kormányban a Miniszterelnökséget irányította. Szűkebb pátriájában az április 3-ai országgyűlési választásokon azzal a Márki-Zay Péterrel csap össze, aki egyszersmind az egységes ellenzék miniszterelnök-jelöltje. Klasszis Klubunk következő, február 24-ei adásában Lázár Jánossal latolgatjuk a választási esélyeket.
hirdetés

Már két hónap sincs hátra az országgyűlési választásokig. Április 3-án járulunk a szavazóurnákhoz, s úgy tűnik, ezúttal szorosabb eredmény várható, mint az előző két, 2014-es és 2018-as voksolásnál, amikor a Fidesz és a KDNP koalíciója kétharmados többséget szerzett.

Lázár János április 3-án a Fidesz színeiben a hódmezővásárhelyi és makói régió képviselői helyéért indul. Fotó: Bánkuti András

Lázár János a harmadik, 2014-2018 között regnáló Orbán-kormányban kiemelkedően fontos szerepet kapott, ő volt a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Mi több, 2015-2017 között Magyarország 3. legbefolyásosabb miniszterének számított. 2018-at követően a közvetlen kormányzati munkától eltávolodott, ám így is ott maradt a „tűz közelében”: miniszterelnöki biztos lett, emellett több projekt – köztük a Hódmezővásárhely-Szeged tram-train megépítéséért, valamint a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős – kormánybiztosa.

A mostani választásokon pedig a Fidesz színeiben a hódmezővásárhelyi és makói régió képviselői helyéért indul, többek között nem mással, mint az egységes ellenzék miniszterelnök-jelöltével, Márki-Zay Péterrel szemben.
Így mindenképpen érdekes lehet Lázár János véleménye arról, milyen eredményre számít a választásokon, elképzelhetőnek tartja az egyesült ellenzék győzelmét, a kormányváltást? S ha nyer a Fidesz, meglehet a kétharmad? Ha pedig nem, akkor az más típusú kormányzást igényelhet? Végül, de nem utolsósorban: vállalna-e szerepet az ötödik Orbán-kormányban?

Ezek mellett fontos gazdasági kérdéseket is felteszünk Lázár Jánosnak, miszerint egyetért-e a kormány piaci folyamatokba beavatkozó lépéseivel (kamatstop, élelmiszerár-stop, benzinár-stop), megfelelőnek tartja-e a forint árfolyamát, miközben olyan „örökzöld” témák is terítékre kerülnek, mint hogy milyen teendők vannak az egészségügyben és az oktatásban. S persze nem maradhat ki az agrárgazdaság sem, már csak azért sem, mert Lázár Jánosnak e tekintetben markáns a véleménye: szerinte a Fidesznek vissza kell találnia a vidékhez, a vidéki emberekhez. Hogy mit ért ezalatt, a Klasszis Klubban ezt is megtudakoljuk.

A közvetítésre itt lehet regisztrálni.

Korábbi adásaink vendégei voltak:

hirdetés

Véleményvezér

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.
Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Orbán Viktor szeptemberben úgy vélte, visszafelé sültek el a szankciók, lábon lőtte magát Európa. A háború végét ma sem látjuk, de a számlák az egekbe szöktek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo