„Nemzetközi kutatások arra utalnak, hogy ha nem adjuk le az ünnepek után egy-másfél hónapon belül a Karácsonykor felszedett pluszkilókat, azok tartósan megmaradnak. Ha minden évben gyarapodunk pár karácsonyi kilóval, ez néhány év alatt akár jelentős súlytöbblethez vezethet” – hívja fel a figyelmet a problémára az obezitológus szakértő.
Fél kiló „zsír hízáshoz” 4375 többlet kalória bevitele szükséges!
„Ha elkezdünk számolgatni: karácsonyi süteményből egy szelet kb. 500 kalória, egy kis alkohol akár több száz kalória, sültek, köretek, majonézes saláták…. nagyon könnyen összejön a 4400 kalória! Nem véletlen, hogy a saját statisztikánk alapján átlagosan 3-5 kg súlyfelesleg jön fel a Karácsonytól újévig terjedő periódusban. A karácsonyi hízás elkerülésére a karcsúsító étkezés mellett a mozgás is a segítségünkre lehet: mozogjunk többet a megszokottnál. Ez nem azt jelenti, hogy a legközelebbi edzőteremben kell ünnepelnünk. Ha naponta legalább 1 órát mozgunk, az akár 200-500 kalória megtakarítást jelent az energiaegyenlegünkben. Az viszont rossz ötlet, hogy először teleesszük magunkat, mondván, hogy majd lemozogjuk. Előbb mozogjunk, és aztán még mindig gondolkozhatunk azon, hogy tényleg azonnal be akarjuk-e kebelezni néhány felesleges falat formájában 10 másodperc alatt a fél – egy órás mozgással elhasznált kalóriákat.”
Hogyan kerüljük el a túlevést?Mely ételeket javasolja a szakértő?
„ A hagyományos karácsonyi ételsor az nem annyira problémás, hogyha azt megfelelő konyhatechnikával készítjük el. A halászlé például egy olyan étel, amely teljesen beleillik a fogyókúrás étrendbe, feltéve persze, hogy a szegedit készítjük el és nem a bajait! A szegedi halászlénél ugyanis a saját anyagával, a halhússal sűrítjük a levest, míg a bajai verzió tésztával készül.
Az ünnepi menüben szintén egészséges fogás lehet a roston sült hal, párolt vagy sült zöldséggel és salátával. A klasszikus töltött káposztánál sem mindegy, hogy a hús, vagy a rizses töltelék dominál-e” – árulta el Dr. Gajdács Ágnes, obezitológus, testsúlygyógyász szakorvos, aki azt is elmondta, hogy a majonézes ételeket szintén érdemes kerülnie annak, aki nem szeretne pluszkilókat felszedni!
„A legnagyobb kihívást azonban egyértelműen a sós vendégváró falatok és persze a sütemények jelentik. Ezek ugyanis etetik magukat és sajnos az emberek agya úgy működik, hogy az ilyen csipegetett ételeket nem regisztráljuk. Nem véletlen, hogy általában az emberek 25-30%-kal alább becsülik az elfogyasztott ételmennyiséget. Ez éppen ezekből a falatkákból adódik, tehát lehetőség szerint kerüljük ezeket a csábító, vendégváró falatkákat!”
A bejgli is készülhet cukor nélkül, édesítőkkel!
„ Ha bejgliről beszélünk, inkább a töltelék domináljon és ne a tészta vagy a cukor! Fontos a mértékletesség:
- A cukrot vagy teljesen hagyjuk ki belőle, vagy helyettesítsük pl. steviával, kevés kókuszvirág cukorral, nyírfacukorral, vagy eritrittel, így megtakaríthatunk néhány kalóriát!
- Édesítőszerek helyett használhatunk néhány szem datolyát vagy magas kakaótartalmú csokoládét apróra vágva!
- A klasszikus karácsonyi fűszerek is jó szolgálatot tesznek, pl. a fahéj, vanília, szerecsendió, szegfűszeg, kardamom növelik az édes íz érzetet, miközben nem tartalmaznak kalóriát.
Az ünnepek közti hétköznapokon adjunk pihenőt az emésztőrendszerünknek, fogyasszunk könnyű zöldségételeket nyers, párolt, grillezett formában, de jöhetnek a levesek, vagy a nem rántással, hanem habarással készülő főzelékek, és a savanyú káposzta, cékla vagy kovászos uborka is.
Ne feledjük, a karácsonyi túlevés akár komoly gyomor-, epepanaszokhoz, vagy egyéb egészségügyi problémákhoz vezethet, ne tegyük kockára az egészségünket feleslegesen.