A hazai táplálkozás szerint hetente legalább egyszer halat kéne ennünk, a magyarok egy főre jutó halfogyasztása messze az európai átlag alatt marad a kb. 7 kg/fő mennyiséggel. Ráadásul ennek jórésze az év végi ünnepek alkalmával kerül csak az asztalra, ezért a halvásárlás hazánkban még mindig nagyon erősen a karácsonyi szezonhoz kötődik.
Pozitívumnak tekinthető az a tendencia, hogy decemberben viszont a halfogyasztás évről-évre növekszik, ezért az elmúlt évek tapasztalatait figyelembe véve idén is növekvő mennyiséggel kalkulálnak a kereskedők. Látható az is, hogy a halételek iránti gasztronómiai érdeklődés is egyre nagyobb – mondják az Auchan szakértői.
„December elejétől, a karácsonyt megelőző hetekben ugrásszerűen megnő a friss haltermékek forgalma, de az igazi hajrá a karácsony előtti 5-6 napban szokott lenni – mondja Nagy Attila, az Auchan értékesítési igazgatója. Az Auchan a karácsonyi időszakban 12 áruházában üzemeltet halpultot, 15 üzletében pedig a halválaszték előre csomagolva van kirakva. Emellett 16 áruházban egész pontyot is értékesítenek, ezenkívül ilyenkor 11-féle édesvízi halat és 13 tengeri halfajtát tartanak a kínálatban.