Miért jó, ha sok gombát fogyasztunk, főleg nyáron?
Nézzük a két legismertebb hazai gombafajtát, a laska- és a csiperkegombát! Amellett, hogy rendkívül gazdagok vitaminokban és élelmi rostokban, könnyen beszerezhetőek, és az áruk is kedvező a magasabb árkategóriájú, különleges gyümölcsökkel és zöldségekkel szemben. A vegetáriánus étrend fontos részét képezi a gomba, hiszen helyettesíthetjük vele a hús tápanyagait, valamint fontos aminosavakat vihetünk be a szervezetbe, amelyek a zöldségekben nem találhatóak. Húsfogyasztóként se feledkezzünk meg róla, hiszen fő a változatosság, és persze a bikiniforma gyors elérése sem utolsó szempont, amiben segít, hogy a napi energia- és kalóriabevitelt is lecsökkentjük a gombafogyasztással. Glükóztartalma rendkívül alacsony, ezért diabéteszben szenvedők is fogyaszthatják – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményében.
Paleo, slow-carb vagy mushroom-plan diéta?
A gombák könnyen beilleszthetőek a fogyókúrás étrendbe, hiszen testsúlycsökkentő hatásúak, emellett rendkívül alacsony a kalóriatartalmuk, 100 gramm csiperkegomba csupán 39 kalóriát tartalmaz, a laskagomba pedig csak 33-at, emellett a szénhidráttartalmuk is elenyésző. Fehérjeforrásnak kitűnő választás, magas aminosav-tartalma miatt nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára, a fehérjeszerkezete pedig az állati termékekben található proteinhez hasonlítható, ezért csirke vagy hal helyett nyugodtan választhatjuk a gombát. A család is értékelni fogja a változatosságot.
Nyers fogyasztása nem annyira elterjedt, pedig így egyrészt különleges ízélményeket érhetünk el, másrészt a gombában lévő összes értékes tápanyag bekerül a szervezetbe. Azonban mivel a gombákat általában rövidebb ideig tesszük ki hőkezelésnek, mint a többi konyhai alapanyagot, az értékes összetevők nagy része feldolgozott formában is megmarad, és kiváló táplálék. Ránthatjuk, süthetjük, grillezhetjük, pörköltet is készíthetünk belőle, a lehetőségek tárháza végtelen. A fantasztikus ízélmény elérése érdekében a szószokat, mártásokat, a fűszerezést és a tölteléket se felejtsük el. Nagy kedvenc lehet: a juhtúróval töltött gombafejek petrezselymes rizzsel, gombapaprikás nokedlivel és friss jégsalátával, kínai gombás csirke zöldséges rizzsel és a gombaraguval töltött csirkemellkrokett.