hirdetés

Európa 2020: nem sokkal közelebb a célhoz

Alig valamivel került közelebb 2012-ben az Európai Unió ahhoz, hogy teljesítse a 2010-ben, az úgynevezett Európa 2020 stratégia keretében kitűzött célokat - derül ki az Eurostat által kedden közzétett táblázatokból.
hirdetés

Alig sikerült előrehaladást elérni - kép: SXC

A foglalkoztatás a 75 százalékos céllal szemben tavaly 0,1 százalékponttal, 68,5 százalékra csökkent, s egyre többeket fenyeget a szegénység vagy a társadalmi kirekesztettség. Uniós szinten 2012-ben 124,39 millióra becsüli az Eurostat az ebbe a csoportba tartozók számát, ami jelentős emelkedés az egy évvel korábbi 119,758 millióhoz képest. Még ennél is nagyobb mértékben nőtt az EU akkori 27 tagállamában a súlyos nélkülözésben élők száma: 2011-ben 43,42 millióan voltak ilyen rossz helyzetben, 2012-ben pedig a közzétett adatok szerint már több mint minden tízedik európai, 51,01 millió ember nélkülözött az unióban.

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon 2011-ről 2012-re 60,7-ről 62,1 százalékra emelkedett a foglalkoztatottság, míg a szegénység vagy társadalmi kirekesztés által fenyegetettek száma 3,051 millióról 3,188 millióra emelkedett. A részletes adatok tanúsága szerint a súlyos anyagi nélkülözésben élők száma is növekedett Magyarországon; egy év alatt 2,278 millióról 2,527 millióra, ők a teljes társadalom több mint negyedét, 25,7 százalékát teszik ki.

Valamivel jobb eredményeket tud felmutatni az EU az oktatás terén vállalt célok teljesítésében. A stratégia szerint az évtized végére a 18-24 éves korosztályban tíz százalékra kell csökkenteni azok arányát, akik "dolguk végezetlenül" esnek ki az oktatásból, s a 30 és 34 év közötti uniós polgárok 40 százalékának kellene bírnia valamilyen diplomával. Az iskolaelhagyók aránya az előzetes adatok szerint a 2011-es 13,5 százalékos szintről 12,8 százalékra csökkent, míg a diplomások hányada 34,6-ról 35,8 százalékra emelkedett. Magyarországon 2010 óta egy százalékponttal emelkedett az iskolaelhagyók aránya, tavaly 0,3 százalékponttal, 11,2-ről 11,5 százalékra. Diplomások tekintetében 2020-ra Magyarország a 30,3 százalékos célt tűzött ki maga elé, ezt kis híján már most is teljesíti. Tavaly 28,1-ről 29,9 százalékra emelkedett a felsőoktatást végzettek hányada a vizsgált 30-34 éves korosztályban.

Emellett az EU az innováció, valamint a klímavédelem és az energiahatékonyság terén is vállalta meghatározott célok teljesítését. A kutatás-fejlesztésre fordított kiadásoknak a bruttó hazai termék 3 százalékára emelését vette célba, valamint azt, hogy az EU energiaigényének ötödét megújuló forrásokból kellene fedezni az évtized végén, s csökkenteni kellene az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását és az energiafelhasználást is. Ezeken a területeken azonban egyelőre nem tett közzé friss, 2012-es adatokat az Európai Unió luxembourgi statisztikai hivatala.

Az élelmiszer negyede megy a kukába
Elképesztő méreteket öltött a 21 század elejére a pazarlás: a világ mezőgazdasági területeinek negyedéről a megtermelt élelmiszer egyenesen a szemétbe vándorol, miközben csaknem egymilliárd ember éhezik. A termelés emellett még a klímát is terheli, valamint értékes erőforrásokat, ivóvizet és energiát is fölöslegesen fogyaszt.
hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo