hirdetés

Egyre ismertebbek és népszerűbbek a fesztiválok

Az évek múlásával egyre többen vesznek részt valamilyen fesztiválon. Számszerűsítve ez a lakosság több mint felét jelenti. Akik nem vesznek részt egyik fesztiválon sem, azok is ismerik őket. Ugyanis 10-ből 9 ember legalább egy, de sokan akár négy vagy több fesztivált is meg tudnak nevezni, ha erre kérik.
hirdetés

Fesztiválszezonnak kifejezetten a nyári évszak nevezhető. Ezen belül is az augusztus a fő szezon - írja a fesztivalportal.hu. Sokan legalább egy fesztiválra el is látogatnak az év folyamán. Sőt, az is elmondható, hogy évről-évre népszerűbbek az ilyen események.

Noha a legtöbben a fesztivál szó hallatán elsősorban zenei programra gondolnak, nem csak a ezek tartoznak a legkedveltebb és leginkább látogatott rendezvények közé. Nagyon jönnek fel a gasztronómiai fesztiválok, de a legismertebb rendezvények listáján helyet kapnak a hagyományőrző, a művészeti vagy éppen a borfesztiválok is. Persze mindközül a legismertebb a Sziget Fesztivál, amely egyúttal a legnépszerűbb is. De a kedvencek között van a VOLT Fesztivál vagy a Szegedi Ifjúsági Napok is. Más kategóriákban a Debreceni Virágfesztivál, a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a Mohácsi Busójárás viszik a prímet.

Kép: fesztivalportal.hu

A fesztiválok megítélése a magyar lakosok körében igen pozitív. A legtöbben úgy gondolják, hogy egyenesen divatos fesztiválokra járni, a magyarországi fesztiválok pedig annyira kiválóak, hogy a külföldiek számára is vonzóak. Persze leginkább lelkesnek a fesztiválokkal kapcsolatban - nem meglepően - a 18-24 éves korosztály nevezhető, akiknek közel a fele szeret fesztiválon részt venni. Ezzel szemben a fesztiválokkal szemben leginkább elutasítóak a Nyugat-Dunántúl régió lakosai, akiknek közel ötven százaléka nem szeretne részt venni egy fesztiválon sem. A fesztiválokkal szembeni lelkesedés terén megoszlás található iskolázottság tekintetében is: a legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezők sokkal inkább elutasítóak, mint a magasabb iskolai végzettségűek. Egyébként ezen a téren különbség mutatkozik már a fesztiválok ismertségében is. Minél magasabb valakinek az iskolai végzettsége és nagyobb a havi jövedelme, annál több fesztivált ismer.

Folytatódik a turizmus dinamikus növekedése
Tovább folytatódik a turizmus dinamikus növekedése az év hátralévő részében, a nyári főszezon pedig az eddiginél is jobb eredményeket hozhat az MTI-nek nyilatkozó szakértők szerint.
Annak, hogy ki, milyen fesztivált választ magának a nyári szezonban, több befolyásoló tényezője is van. Mindközül a leginkább meghatározó tényező a fesztivál jellege, műfaja. De igencsak fontos a konkrét műsor, a hangulat és a fellépők listája is. Ha a legfontosabb tényezőt, a fesztivál műfaját nézzük, akkor elmondható, hogy a fesztiválozók nagyjából harminc százléka legszívesebben gasztronómiai fesztivált látogat meg. Ezt követik a sorban a könnyűzenei és a hagyományőrző fesztiválok.

Ha valakinek a lakóhelyéhez közel van valamilyen fesztivál, azon sokkal valószínűbb az illető résztvétele.

Összességében elmondható, hogy az évek során egyre ismertebbek a fesztiválok, amelyeknek a látogatottsága is növekszik. Annak ellenére, hogy ezzel együtt párhuzamosan növekedik az egy főre jutó költség is.

hirdetés

Véleményvezér

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo