hirdetés

Sztárok csődben

A dollármilliomosok is csődbe mehetnek. És mennek is, főleg a show-bizniszben, ahol a népszerűség illékony dolog, a felkérések és ezektől függően a sztárgázsik ingadoznak, s egy-egy költséges válás, perből származó büntetés vagy rossz befektetés megtizedelheti a vagyont.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Mike Tyson

37 évesen, 2003

Két évtizedes pályafutása alatt 300-400 millió dollár közötti összeget bunyózott össze. Be is vásárolt belőle. Villákat, luxusautókat, bengáli tigriseket.

Tartozás: 23 M $ (adóhátralék, jogi költségek 7 ügyvédi irodánál és 300 000 $ limóbérlésre)

Mike Tyson - depositphotos

50 Cent

41 évesen, 2016

A celebek a perekből eredő kártérítési kötelezettségek kivédésére is használják az öncsődöt. Így tett 50 Cent, akit Lastonia Levinston hétmillió dollárra perelt, amiért szexvideót töltött fel róla a netre. A csődeljárással sokat nyert, mert csak hatmillió dollárt kellett kifizetnie Levinston kisasszonynak. A bíróság azonban úgy döntött, öt éven belül meg kell fizetnie azt a 23,4 millió dollárt is, amivel hitelezőinek tartozik. Fifty vállalta, hogy az összes készpénzét, 7,4 millió dollárt azonnal kifizeti a hitelezőknek. Az ítélethirdetés után az Instán pózolt egy helikopterrel, egy másik fotóhoz pedig azt írta: „Ó, most már emlékszem, hová raktam a pénzt, LOL!” 2007-ben a VitaminWater cégben lévő részesedését 60–100 millió dollár közötti összegért adta el.

Fénykorában vagyona több száz millió dollárra rúgott.

Vagyon: 16 M $

Toni Braxton

43 évesen, 2010 & 46 évesen, 2013

A R&B-énekesnő első csődjekor 50 millió dollárral lógott hitelezőinek. Második csődje után hat hónappal 3 millió dollárért vett egy házat Los Angeles mellett, a Calabasas villanegyedben, ahol Michael Jackson anyja és rokonai laktak.

P. Diddy és Wahlberg: dübörög az influencer marketing
A márkák ma már nem kerülhetik meg sem a fősodor nagy hírességeit, sem a mikrocelebeket. Az influencerek bloggerek, Youtuberek és fotófüggő instások éppúgy lehetnek, mint befutott sztárok. Ők a ma és a holnap reklámarcai, márkanagykövetei.
Michael Jackson

50 évesen (halálakor), 2009

2001-ben a Bank of Americától 200 millió dollár kölcsönt vett fel, de miután 2005-ben gyermekmolesztálás vádjával bíróság elé került (ahol felmentették), 2006-ban a bank visszafizetést követelt. Jackónak új hitelezők után kellett néznie, hogy elkerülje a csődöt.

1985-ben 65 millió dollárért vette meg a Beatles-katalógus egy részét (túllicitálva McCartneyt). Jogdíjakból évi 19 millió dollárt keresett, de vagyonának csak 0,05 százalékát tartotta készpénzben vagy más likvid, gyorsan pénzzé tehető értékben. Neverland Ranch nevű farmját elárverezték volna a feje felől, ezért beengedett egy ingatlanfejlesztőt 1/2-es tulajdonosnak. Sorra olyan ügyletekbe ugrott bele, melyekből készpénzt remélt a lyukak tömködésére, még akkor is, ha kedvezőtlen feltételekkel. Évente 20-30 millió dollárral többet költött, mint amennyit keresett. Egy 2003-as dokumentumfilm megörökítette, ahogy egy boltban hatmillió dollárt hagyott.

Élete során nagyjából egymilliárd dollárt élt fel.

Adósság: 500 M $ (2009)

Dennis Rodman

51 évesen, 2012

Havonta 30 000 dollárt (7,91 millió forint) költött italokra. Alkoholizmusa 2008-ban volt a csúcson – az élete meg mélyponton.

Dionne Warwick

73 évesen, 2013

Whitney Houston unokatestvére hiába kért többször is lehetőséget az 1991-ből eredő adótartozás hosszú távú törlesztésére, kérelmeit elutasította az adóhivatal. A kamat és a bírság továbbnőtt, holott korábban már befizette az adóhátralékot. Visa kártyája 20 ezer dollárral volt mínuszban. Beiratkozott egy „hitelkártyaadósság-menedzsment” kurzusra.

Tartozás: 11 M $ (adóhátralék)

Összes vagyontárgy: 25 500 $

Csődbe mentek még

Kim Basinger (40), Peter Bogdanovich (45 & 58), Lorraine Bracco (45), Brendan Fraser (45), MC Hammer (34), Lean Headey (39), Larry King (45), Jerry Lee Lewis (53), Burt Reynolds (60), Debbie Reynolds (65),. Anna Nicole Smith (29 évesen).

hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo