Bill Gates a modern illemhelyektől vár áttörést

Bill Gates, a Micosoft alapítója, százmilliókat áldoz arra, hogy egészséges illemhelyek legyenek a fejlődő országokban. A probléma sokkal fontosabb, mint gondolnánk.

 

Gates és felesége 2011-ben hozott létre alapítványt, melyből (óriási vagyonuk alapján) bőkezűen támogatnak körtnyezetvédelmi, szociális projekteket. Az egyik legújabbról a pekingi “wc-vásáron” szerezhetett tudomást a világ.

Kép: Pixabay

A Gates-alapítvány 200 millió dollárral támogatott olyan fejlesztéseket, amelyekkel el lehet látni a fejlődő országok lakosságát egészségüket védő, egyúttal környezetbarát illemhelyekkel. A helyzet ugyanis meglehetősen riasztó: a világ lakosságának több, mint a fele, 4.5 milliárd ermber, napjainkig gödröt, bokrot, latrinát használ. A kárt, ami ezzel az egészséget és a gazdaságot éri, több száz milliárd dollárra becsülik.

A pekingi “wc-show-n” bemutattak ollyan modelleket, amelyek feldolgozzák, trágyázásra alkalmassá teszik az ürüléket, így nincs szükség arra, hogy az illemhelyet bekapcsolják a csatornahálózatba. Van olyan, amely a vizeletet megtisztítva kézmosásra teszi alkalmassá és olyan, amely napelem nyújtotta energiával működik.

100 millió eurós alap a tiszta energiáért
Az Európai Bizottság és a Bill Gates elnökletével működő Breakthrough Energy közös befektetési alap létrehozásáról egyezett meg, amely az innovatív európai vállalatokat fogja segíteni merőben új tisztaenergia-technológiák kifejlesztésében és piacra juttatásában.
Gates elismerte, hogy bőven van még tennivaló, mert az ilyen, teljesen korszerű illemhelyek 10.000 dollár körüli összegekbe kerülnek. Mindenesetre bízik abban, hogy az árak hamarosan lemennek. Mint mondta, a legnehezebb majd az lesz, ha 2.000 dollárról 500-ra kell leszorítani az árat.

A kínai kormány határozottan támogatja a kor igényeinek megfelelő vécék elterjedését, mivel a Föld legnépesebb országában a lakosság több, mint 60 százaléka még mindig latrinákat, falusi budikat bhasznál.

A jelentős ügy mellé állt a Világbank, valamint az Áziai és az Afrikai Fejlesztési Banki is: összesen 2.5 milliárd összegben nyújtanak kedvezményes hiteleket fejlesztésekre, e higiéniai berendezések elterjesztésére. Gates további 200 milliót adott a célra.

(Forrás: The New YorkTimes)

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo