hirdetés

„A leszokott dohányosok megállíthatatlanok”

Az Európai Bizottság a cigaretta-kereskedelmi szabályozás módosítására készül, amely az esetlegesen ártalmas elektromos cigarettákra, az ízesítésre, sőt még a marketing stratégiákra is kitérne. Június 16-án indult el egy egész Európára kiterjedő leszokást segítő kampány „A leszokott dohányosok megállíthatatlanok" címmel. 
hirdetés

Tegnap indult az iCoach ingyenesen hozzáférhető, az EU minden hivatalos nyelvén elérhető digitális egészségügyi tanácsadó platform, mely a dohányzásról való leszokást hívatott elősegíteni. Első alanyai a dohányzó uniós tisztségviselők, akiknek jó példával kellene elöljárni az ügyben. Az iCoach különböző szakaszokat tartalmaz, a felhasználó és a cigarettázás viszonyának függvényében. A többi digitális egészségügyi alkalmazástól eltérően az iCoach a leszokni nem akarókkal és a magas visszaesési kockázatúakkal is foglalkozik.

A platform központi szerepet játszik a John Dalli egészségügyi biztos által indított „A leszokott dohányosok megállíthatatlanok" kampányban, melynek fő célcsoportja az Unión belüli 25 és 34 év közötti közel 28 millió dohányos. Dalli a bevezetés kapcsán az EurActivnak elmondta, a következő évben a kampány előrehaladtával a szabályozással kapcsolatos új javaslatokra is számítani lehet. A biztos elmondása szerint nem elképzelhetetlen, hogy a jelenlegi szabályozást kiterjesztik olyan nem dohány alapú termékekre, amelyek szintén veszélyesek lehetnek - mint például az elektromos cigaretta - illetve az aromát megédesítő hozzáadott ízesítők, a hirdetés, csomagolás, helyszíni reklám területére.

A hároméves kampány 16 millió eurós (több mint 4 milliárd forint) büdzsével rendelkezik. A kampány első éve a koncepció kidolgozásával és elterjesztésével fog telni. A későbbi évek során a leszokás előnyeire koncentrálnak, köztük a dohányzás abbahagyásának fizikai, személyes, sőt pénzügyi előnyeire. Különös figyelmet fognak fordítani bizonyos csoportok, különösen a nők és a rosszabb társadalmi-gazdasági helyzetben levő rétegek megszólítására. Ezzel biztosítják, hogy „A leszokott dohányosok megállíthatatlanok" kampány üzenete az egyes országok és demográfiai csoportok igényeihez igazodjon és az EU minden részébe eljusson.

Dalli, szintén leszokott dohányos, a kampány elindításakor így nyilatkozott: „A fiatalok azért kezdenek el dohányozni, mert elhitetik velük, hogy ez menő dolog; azért folytatják a dohányzást, mert a dohányzás függőséget okoz; az EU-ban pedig évente több mint 650 000-en halnak meg a dohányzás miatt, mert a dohány erősen mérgező. A közhatóságoknak segíteniük kell a polgárokat abban, hogy megszakítsák a függőség, elkerülhető betegségek és halál ördögi körét. „A leszokott dohányosok megállíthatatlanok" kampány pont erről szól. Bízom benne, hogy a kampány segít meggyőzni a dohányosokat arról, hogy sokat nyerhetnek a leszokással."

Amellett, hogy az iCoach gyakorlati segítséget nyújt a leszokásban, a közösségi és hagyományos média széles eszköztárát használják majd, hogy az üzenet minél több emberhez eljusson. Dalli biztos és a Bizottság egészségügyi főigazgatóságát vezető Paola Testori Coggi is elmondták, hogy számítanak az intézményekben dolgozókra a programban történő részvételben. Testori Coggi elmondása szerint meg fogja kérni dohányzó munkatársait, hogy regisztráljanak az iCoach-on és reméli, hogy a példát a többi főigazgatóság is követni fogja.

Vélemények

„Leszokott dohányosként azt mondanám, hogy sokkal jobb, mióta abbahagytam. Akkor szoktam le, mikor nagy volt rajtam a nyomás. Éppen Málta minisztere lettem, és egy év után rájöttem, hogy abba kell hagynom a dohányzást, ha jó teljesítményt akarok nyújtani. Azt a tanácsot adnám, hogy az első két hétben ki kell tartani, és utána fokozatosan könnyebb lesz." - mondta el John Dalli, egészségügyi és fogyasztópolitikai biztos, ahol azt is megerősítette, hogy szándékában áll a többi biztost is „megtéríteni".

Dalli az EurActivnak elmondta, hogy tervezik a dohány szabályozás felülvizsgálatát, mivel egyéb termékek is ártalmasak lehetnek, valamint olyan ügyekre is érdemes kitérni, mint a csomagolás, a reklám illetve a boltokban a cigarettához való hozzájutás, mert ezek mind hozzájárulhatnak a leszokás elősegítéséhez.

Paola Testori Coggi, a Bizottság egészségügyi főigazgatója elmondta, hogy „Az intézmények már eljuttatták a kampány részleteit minden főigazgató kollégámnak, és igazán reméljük, hogy segítenek az elterjesztésben. Én minden tisztségviselőmet akik dohányoznak, meg fogom kérni, hogy regisztráljanak , és remélem, hogy ez mások számára követendő példát fog jelenteni."

hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo