hirdetés

A Fidesz egy év alatt szervezné újjá Magyarországot

A jövő évi költségvetés összeállításának rendező elveiről beszélt Orbán Viktor a Fidesz-frakció keddi ülésén, ahol tájékoztatást adott arról, hogy jövő héten, november 16-án megkezdődik a büdzséjavaslat vitája az Országgyűlésben - közölte a tanácskozás után Lázár János. A Fidesz frakcióvezetője újságírók előtt azt mondta, a képviselőcsoport egységesen támogatja a költségvetés koncepcióját. Hozzátette, a legfontosabb, hogy a következő egy évet arra szeretnék szánni, hogy újjászervezzék Magyarországot.
hirdetés

Lázár János kifejtette: a kormányfő egy általános gazdasági tájékoztatást is adott. Mint mondta, amíg nem indul be a gazdasági növekedés, addig az ország nincs könnyű gazdasági helyzetben, "láttuk, hogy a szocialisták milyen csődhelyzetben hagyták itt Magyarországot. Ezek után a kormánynak rendet kell tennie". 

A tanácskozáson szó volt a nők 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásáról is, és Orbán Viktor azt a tájékoztatást adta, hogy rövidesen döntés születik az ügyben - ismertette Lázár János. Téma volt az alkotmánymódosítás és a 98 százalékos különadó is; utóbbival kapcsolatban a frakcióvezető azt mondta, zajlanak a számítások, hogy a különadóból mekkora bevétel folyhat be. "A személyi kör felmérése is egy hosszabb folyamatot jelent az ötéves visszamenőleges hatály okán" - jegyezte meg.

Vita az alkotmányról

Arra a kérdésre, hogy a tulajdonjog bekerülhet-e több más alapjog mellé az általa jegyzett alkotmánymódosításba, a politikus úgy válaszolt: ha szerdán szavaz a Ház a módosító indítványokról, "akkor ez egy lezárt körnek tekinthető". Hozzáfűzte, az Alkotmánybíróság (Ab) eddigi döntéseinek átolvasása után az a benyomása alakult ki, hogy az élethez és emberi méltósághoz való jogból az Ab az elmúlt húsz évben nagyon sok mindent le tudott vezetni, és szerinte ez megfelelő garanciákat jelent. (Hétfőn arra a kérdésre, hogy így az Alkotmánybíróság dönthet-e a magán-nyugdíjpénztári járulékokról, azt felelte, hogy ezt a kérdést majd a testület dönti el, mert bizonyos alapjogok tekintetében felülbírálhatják a törvényhozókat.)

Az alkotmányügyi bizottság indítványa úgy változtatna Lázár János eredeti javaslatain - az alkotmány, valamint az Ab-törvény módosításán -, hogy azokban mégsem kötnék össze az Ab hatáskörét a népszavazási tilalmakkal. Ehelyett azt mondanák ki, hogy a költségvetésről, a költségvetés végrehajtásáról, a központi adónemekről, illetékekről és járulékokról, a vámokról, valamint a helyi adók központi feltételeiről szóló törvényeket az Ab akkor semmisíti meg, ha azok tartalma az élethez és emberi méltósághoz való jogot, a személyes adatok védelméhez való jogot, a gondolat, a lelkiismeret és vallás szabadságát vagy a magyar állampolgársághoz kapcsolódó jogokat sérti.

hirdetés

Véleményvezér

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo