A világháborúban azért ott leszünk, ez Orbán Viktor és a NATO-főtitkár megállapodásának a lényege

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Orbán Viktorral történt tárgyalása után elmondta, a magyar miniszterelnök biztosította arról, hogy Magyarország továbbra is megfelel minden vállalt kötelezettségének. Ugyanakkor Ukrajnával kapcsolatban közölte, az nem NATO kötelezettség, hogy minden műveletben, minden államnak részt kell vennie. Ez pedig egészen addig igaz, ameddig a washingtoni szerződésben kollektív védelemmel kapcsolatos kötelezettségnek, amúgy egy tagország megfelel.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A NATO alapító szerződésének 5. cikke kimondja, miszerint a NATO egy kollektív védelmet hirdető szövetség, melyben bármely tagállam vagy tagállamok elleni fegyveres támadást úgy értelmeznek, hogy az Egyesült Nemzetek Alapokmányának 51. cikke alapján egyénileg és kollektíven is megteszi a szükséges lépéseket a béke és biztonság helyreállítására. Röviden tehát a támadást, akár egyetlen NATO-szövetséges ellen, mindenki elleni támadásként fog kezelni a szövetség, ezáltal lefektetve a katonai szövetség elrettentésének az alapját, hiszen a szövetség több állama (Egyesült Államok, Egyesült Királyság és Franciaország) is atomhatalom.

Minden NATO kötelezettségünknek eleget teszünk
Minden NATO kötelezettségünknek eleget teszünk
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Összefoglalva Budapesten egeret vajúdtak a hegyek, vagyis minden marad a régiben, egészen addig a pontig, amíg Oroszország meg nem támad egy NATO-tagállamot. Akkor életbe lép a NATO alapító szerződésének 5. cikke és akkor a magyar hadsereget is mozgósítani kell. Ebben értett most egyet Jens Stoltenberg és Orbán Viktor. Azt kell mondani, hogy ez egy teljesen normális megállapodás, nem véletlen, hogy a felek láthatólag elégedetten álltak fel a tárgyalóasztaltól. Stoltenberg a médiában megjelenő hadoválások után megkapta a számára szükséges pontos választ, Orbánnak pedig Ukrajna ügyében a NATO felé egyelőre továbbra sem kell csinálnia semmit, hacsak nem támadnak meg egy NATO-tagállamot az oroszok. A nagy kérdés, hogy ehhez az orbáni oldalsasszéhoz mit szól Putyin? Ennek a kérdésnek a megválaszolásához viszont tudnunk kellene a XXI. század legnagyobb magyar politikai rejtélyét, hogy vajon miért fordult 180 fokot Orbán Viktor? Hogyan lett a legelszántabb oroszellenes magyar politikusból Moszkva legjobb barátja? Ez ügyben a spekulációk száma végtelen, néhányat mi is közöltünk korábban. Az is kérdés, hogy ismét magához rendeli-e Putyin Orbánt, ahogy tavaly októberben tette és ami után olyan felvételeket közölt az orosz média, amelyeken a magyar kormányfő igen zavarodottan viselkedett. A találkozó tartalmáról csak semmitmondó információk jelentek meg, így máig nem tudni, hogy miért kellett rapid módon Orbánnak Putyinhoz szaladni, ami akkor jelentős nemzetközi tiltakozást váltott ki.

Véleményvezér

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo