A játékok és az autók a legveszélyesebbek

A piacról eltávolított veszélyes termékek listáját a múlt évben játékok és gépjárművek (autók és motorkerékpárok) vezették – az Európai Unió riasztási jelentése szerint. A legtöbb ilyen termék Kínából származott.

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

 

A nemzeti hatóságok 2017-ben fokozott mértékben használták a rendszert, amelyben több mint 2000, veszélyes termékekre vonatkozó riasztást köröztettek. A jelentett és a piacról eltávolított veszélyes termékek listáját játékok – például a népszerű ujjpörgettyűk egyes modelljei – és gépjárművek (autók és motorkerékpárok) vezették.

Kép: Pixabay

Věra Jourová, a fogyasztópolitikáért is felelős biztos így nyilatkozott: „Az európai fogyasztóvédelmi szabályok garantálják, hogy az EU-ban csak biztonságos termékeket lehessen értékesíteni. A riasztási rendszer segítségével a hatóságok szükség esetén gyorsan be tudnak avatkozni, és el tudják távolítani a balesetveszélyes termékeket. A rendszer óvja gyermekeink biztonságát, és segíti a közúti halálos balesetek megelőzését.”

A riasztási rendszeren 2200 esetben jelzett, így csaknem négy ezer terméket sikerült még időben kivonni a forgalomból.

A riasztási rendszerben bejelentett veszélyes termékek közül sokat online platformokon vagy online piactereken is értékesítenek.

A helyzet kezelése érdekében a Bizottság a nemzetközi partnerei és az online platformok bevonásával biztosítja, hogy az uniós fogyasztókhoz csak biztonságos termékek juthassanak el.

A Bizottság legfrissebb ajánlása a jogellenes online tartalmak elleni fellépés következő lépéseként operatív intézkedéseket javasolt az online platformok és a tagállamok számára, és kitért a veszélyes termékek kezelésére is.

A legnagyobb kockázatok

2017-ben a játékok tartoztak a legtöbbször bejelentett termékek kategóriájába (29%), ezt a gépjárművek követték (20%), majd a ruházati, textil- és divatárucikkek (12%).

Ami a kockázatokat érinti, 2017-ben leggyakrabban (az összes bejelentés 28%-ában) a sérülési kockázattal kapcsolatban érkezett riasztás, ezt a vegyi kockázat követte (22%).

A rendszerben jelentett veszélyes termékek többsége az EU-n kívüli területről érkezett. Az első számú származási ország Kína, de az országot érintő riasztások aránya az előző évhez hasonlóan 2017-ben is 53% volt, vagyis stabil maradt.

A Bizottság továbbra is szorosan együttműködik a kínai hatóságokkal mind konkrét ügyekben, mind olyan általános intézkedések végrehajtásában, mint a bevált gyakorlatok cseréje. Európai eredetű veszélyes termékekre 413 esetben (26%) érkezett bejelentés.

Durrdefekt is lehet a hamis gumiabroncstól
Több mint 755 milliárd forintnyi (2,43 milliárd euró) gazdasági kárt okozott a hamis gumiabroncsok és akkumulátorok eladásából származó közvetlen bevételkiesés a legális piaci szereplőknek évente az Európai Unióban. A szigorúbb magyar ellenőrzési gyakorlatnak köszönhetően, a hazánkra vonatkozó hamisítási ráta mindkét szektorban az európai átlag alatt van.
A riasztási rendszer a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok fontos eszköze az uniós fogyasztóvédelmi jogok érvényesítéséhez. Ezért a Bizottság tovább korszerűsíti a riasztási rendszert, ezzel lehetővé téve, hogy a hatóságok és a vállalkozások jobban védjék a fogyasztókat a veszélyes termékektől.

A riasztási rendszer 2003 óta biztosítja, hogy a tagállamok és az Európai Bizottság a lehető legrövidebb időn belül értesüljenek az Európa bármely részén kereskedelmi forgalomból kivont és/vagy visszahívott, nem élelmiszer jellegű veszélyes termékekről. Ennek nyomán Unió-szerte megfelelő nyomon követési intézkedéseket hozhatnak (az értékesítés tilalma/leállítása, kereskedelmi forgalomból való kivonás, visszahívás vagy a behozatal vámhatóságok általi elutasítása).

A rendszerben jelenleg 31 ország működik együtt (az uniós tagállamok, valamint Izland, Liechtenstein és Norvégia). A riasztási rendszer működése a tagállamok közötti napi szintű, folyamatosan szoros együttműködésen alapul.

A riasztási rendszer saját nyilvános honlappal rendelkezik (ec.europa.eu/consumers/rapid-alert-system), amely hozzáférést biztosít a rendszerben együttműködő nemzeti hatóságok által leadott hetente frissített riasztásokhoz.

(eu.hu)

Véleményvezér

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?
Nagyot javult a közbiztonság Európában

Nagyot javult a közbiztonság Európában 

Csak a nézettség számít.
Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo