hirdetés

800 ezer támogatót vesztett el a Fidesz

A múlt hónapban megakadt, a mostaniban folytatódott 2011 jellegzetes tendenciája: a Fidesz táborának csökkenése, a pártoktól elfordulók csoportjának bővülése - derül ki az Ipsos legújabb felméréséből. A januári 34-ről májusig 24 százalékra fogyatkozott a kormánypárt tábora, azaz a kezdeti 2,7 millió támogatóból mára 1,9 millió maradt. Ezzel együtt hatalmasra duzzadt a pártokkal semmilyen kapcsolatot nem keresők aránya, az év elején a választókorú népesség 43 százaléka tartozott ide, most 53 százalék. Ma Magyarországon több mint négymillió választópolgárnak nincsen pártja.
hirdetés

Rendkívül alacsony az aktivitási szint, mindössze 35 százalék menne el szavazni. A rendszerváltás óta nem voltak ilyen kevesen a biztos pártválasztók, minden negyedik szavazásra jogosult tartozik ide. Ebben a meglehetősen szűkös körben a Fidesz támogatottsága 54-ről 48 százalékra, az MSZP-é 20-ról 25 százalékra módosult. A Jobbiknak 17-ről 15 százalékra, az LMP-nek 5-ről 7 százalékra változott az eltökélt tábora - ekként foglalhatók össze és értelmezhetők azok az eredmények, amelyek az IPSOS május elején, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásából származnak. A Fidesz ebben az évben elveszítette táborának közel egyharmadát. Az elpártolók azonban mindezidáig nem tűntek fel az ellenzéknél, a bizonytalanok, passzívak amúgy is népes csoportját gyarapítják.

A Fidesz idén mért 34 százalékról 24 százalékra történő visszaesése mellett az MSZP támogatottsága állandó, 11-12 százalékos volt. Az LMP helyzete sem módosult mindvégig a népesség 3-4 százalékának támogatására számíthatott. A Jobbik pozíciói egy hajszállal javultak, eleinte 6 százalékon álltak, utóbb 7-8 százalékot tudtak felmutatni. Ha az ellenzéki pártok szavazókat igazán nem is tudtak összegyűjteni, a változásokból némi előnyt tudtak maguknak kovácsolni. Az MSZP-nek sikerült oldania az elszigeteltségét. Már tavaly is tapasztalható volt a velük szembeni markáns ellenérzések gyengülése, s ez idén is folytatódott. A választásokat követően még egyharmadnyian utasították el hevesen a szocialistákat, mostanra ez arány 18 százalékra csökkent. Mindeközben a kormánypárttal szembeni averziók erősödtek, a kezdeti 8 százalékról 15 százalékra emelkedett az arányuk.


Egyre többen ábrándulnak ki a politikából

Az LMP számára kedvező fejlemények közé tartozik, hogy a többi pártnál mérsékeltebb részvételi hajlandóságuk növekedett. A Lehet Más a Politika nevezhető leginkább a választópolgárok tartalék pártjának. Jelenleg a szavazók 10 százaléka az ökopártot tartja számon másodikként, a Jobbikra 7, a Fideszre 4, az MSZP-re 2 százaléknyian gondolnak ebben a vonatkozásban. A nemzeti radikális párt szerény mértékben, de profitált a Fidesz visszaeséséből - a félmilliós szimpatizánsi kör tartósan 600 ezresre bővült.

A pártok világától eleve tartózkodók és a Fideszt tavaly nyár óta elhagyók együttesen a magyar társadalom többségét alkotják. A politikából való kivonulás minden rétegben kimagaslóan a legelterjedtebb választói magatartás. Még a politika iránt erős affinitással rendelkező diplomások körében is 45 százaléknyian vannak, akik nem találnak maguknak pártot (a Fidesznek 20, az MSZP-nek 16 százalékos) ebben a körben. A passzivitásba, hezitálásba hátralépő választópolgárok főképpen a bérből és fizetésből élők, alacsony társadalmi státuszúak, az idősebbek körében találhatók. Éppen ott, ahol a kormánypárt az átlagosnál nagyobb veszteségeket halmozott fel.

hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo