hirdetés

Örülhetnek a dinnyetermelők - Idén is lesz pénz promócióra

Az idén is folytatódik a múlt évi kedvező tapasztalatok alapján a magyar görögdinnye promóciója, fogyasztásának ösztönzése - mondta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

Az államtitkár azt követően beszélt erről, hogy a termelők, a kereskedők - a nagy multinacionális áruházláncok - és a szakmaközi szervezet (FruitVeB) képviselői pénteken egyeztettek a minden piaci szereplő számára átlátható viszonyok kialakításáról. Budai Gyula emlékeztetett: jelenleg Magyarországon mintegy 5 ezer hektáron termesztenek dinnyét, és átlagosan 150-170 ezer tonna terem. Hozzátette: a dinnye promóciójára tavaly mintegy 20 millió forintot költöttek, míg az idén ennek közel háromszorosát tervezik.

A minisztériumi vezető aláhúzta: a magyar görög dinnye minősége kiváló, ezért hatékonyan kívánnak fellépni a különböző piacot torzító áruforgalom ellen. Így például szigorú ellenőrzésre számíthatnak az utak mentén dinnyét árusítók.

 Simonka György országgyűlési képviselő, a Magyar Dinnyeszövetség elnöke arról beszélt, hogy volt idő, amikor Magyarországon 14 ezer hektáron termeltek dinnyét, és az ország a világ harmadik görögdinnye-exportőrének számított. A termelést ismét fel szeretnék lendíteni, és ezért a következő években évente ezer hektárral kívánják növelni a termőterületet. Ez további 3 ezer embernek adna munkát évente. Most 15 ezren élnek a dinnyetermesztésből.

 

Górcső alá veszi a kormány a dinnyetermelőket
A vidékfejlesztési miniszter a regisztrált dinnyetermelők teljes körű ellenőrzését rendelte el június 20-ától. A vizsgálat célja, hogy csak olyan őstermelők árusíthassanak a kijelölt, forgalmas helyszíneken magyar görögdinnyét, akik saját termésüket árulják. A regisztrált dinnyetermesztők teljes körű ellenőrzését rendelte el június 20-ával a vidékfejlesztési miniszter - közölte korábban a szaktárca. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) tájékoztatása szerint a vizsgálat célja, hogy az őstermelők közül csak azok árusíthassanak a kijelölt, forgalmas helyeken magyar görögdinnyét, akik saját termésüket értékesítik.

Jelezte ugyanakkor, hogy ezek a tervek veszélybe kerülhetnek, ha a termelők nem kapnak megfelelő árat a termékükért. Egy hét alatt ugyanis - több helyen - mintegy 30 forinttal csökkent a dinnye átvételi ára. Míg a múlt héten kilónként 90-99 forint körüli árat fizettek a felvásárlók a dinnyéért, addig most az ár 60-70 forint kilogrammonként.

Pócs János országgyűlési képviselő, a termelők nevében elmondta: egy hektár dinnye önköltsége 1,5 millió forint körül van a gazdálkodónak: tavalyelőtt a magyar görögdinnyetermés 60 százalékát külföldön, 40 százalékát belföldön értékesítették. Ez az arány a promóció kedvező hatásának köszönhetően a múlt évben megfordult. Ezt szeretnék fenntartani az idén is.

Újságírói kérdésre utaltak a sajtótájékoztatón jelenlévők továbbá arra is: a termelők szeretnék elérni a tavalyi átvételi árakat. Ez utóbbit nem pontosították a résztvevők. (A múlt évben 50-60 forint volt átlagosan az átvételi ár.) A fogyasztói árral kapcsolatban konkrétumokat szintén nem említettek, csak annyit jegyezetek meg: a magyar görögdinnye az idén is a legolcsóbb gyümölcsök közé tartozik majd

hirdetés

Véleményvezér

Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo