Irodaválasztásnál is a gyomrunk vezet

A bérlőknek csupán 6-8 százalékát érdekli például egy irodaház zöld minősítése vagy környezetbarát megvalósítása, és csaknem 90 százalékuk dönt a megszokott módon inkább a helyszín alapján, a válaszadók fele, pedig a bérleti díjat jelölte meg döntő tényezőként.

A vállalkozások 85 százaléka jelenleg kizárólag vagy legnagyobb részt fix munkaállomásokat alakított ki irodájában. 29 százalék azon cégek aránya, amelyek mobil vagy rugalmas munkahelyeket tartják dominánsnak: ezek a megoldások vagy az irodán belül vagy otthoni, távmunka formájában valósulnak meg. Budapest is az európai átlaghoz csatlakozik: a cégek 81 százaléka kizárólag az egy munkatárs-egy íróasztal modellben gondolkodik, és csupán 11 százalék ad lehetőséget a desk sharing megoldásra. Elenyésző, 2 százalék a távmunkások aránya – derül ki a CA Immo által végzett felmérésből. (Pedig a rugalmas munkavégzés bevezetése növeli a dolgozók elégedettségét és az innovációt is segíti.)

Megfigyelhető azonban a mobil munkaállomások térnyerése, még ha trendforduló nem is várható a közeljövőben: a tavalyi felmérés alkalmával még az európai cégek 49 százaléka, tehát csaknem fele mondta azt, hogy kizárólag az irodába járó, saját íróasztalánál dolgozó munkatársakkal képzeli el a következő éveket, az idén viszont arányuk 34 százalékra csökkent. A megkérdezettek 38 százaléka pedig úgy nyilatkozott, hogy csakis vagy főleg rugalmas munkahelyi modelleket kínál munkavállalói számára. Iparágtól és vállalati kultúrától függően ugyan, de a rugalmas munkahelyek lassan teret hódítanak.

Az új Munka Törvénykönyve is támogatja az atipikus foglalkoztatási formákat, de a cégek többsége mégsem használja.

Forrás: CA Immo

Hogyan választ irodát a bérlő?

A kérdéssor rávilágított arra is, miként választanak irodát a bérlők. Érdekes eredmény volt, hogy bár az irodaházfejlesztők világszerte törekednek a környezetbarát és energiatakarékos szempontok érvényesítésére és ezzel versenyelőnyre szert tenni, az épületek leendő lakóit a végleges döntésben ez jelenleg még kevésbé befolyásolja a cégek nagy részét. A komoly teljesítményekkel kivívott nemzetközi zöld minősítések például csak a megkérdezett cégek 6 százalékánál számítottak, és nem sokkal jobban számítottak a környezetbarát építési technológiák vagy az alacsony energiaszámla.

Itt olvashat bővebben arról, milyen szempontok alapján érdemes székhelyet választani!

A bérlők többsége a megszokott, konzervatív szempontok szerint választ: legyen az iroda jó helyen (89%), legyen könnyen megközelíthető közösségi közlekedési eszközökkel (68%) és legyen kifizethető a bérleti díj és az üzemeltetési költség (53%). A környezetbarát kialakításnál és minősítésnél még a belső terek hangulata és az építészet esztétikuma is többet nyom a latban.

A szolgáltatások közül a bérlők leginkább a központi éttermet (57%) és a központi recepciót (54%) hiányolták, ha az adott irodaházban éppen nem volt ilyen elérhető. Ezt követte a postázó és a gyermekfelügyelet. Túlnyomó többségük azonban nem fizetne külön díjat ezekért a szolgáltatásokért.

Forrás: CA Immo

Elégedett irodalakók

Nincsen domináns forma az irodák elrendezését tekintve. A megkérdezett vállalatok közül a legnagyobb arányban, 28 százalékban a nyitott elrendezésű irodát említették. A cégek egytizede viszont a gyakran nem kellően hatékony és ódivatúnak mondott egyfős irodahelyiségeket preferálja. Akárhogy is, a cégek 97 százaléka elégedett jelenlegi irodamegoldásával és hasonló arányban a CA Immo szolgáltatásaival is. „A felmérés, amelyet ezentúl minden évben elkészítünk, fontos irányt szab szolgáltatásaink fejlesztéséhez és ahhoz, hogy milyen módszerekkel szerezhetünk előnyt az erősen kínálati irodapiacon” – foglalja össze Gulyás Ede a CA Immo ügyvezető igazgatója.

Béreljünk, vagy vegyünk?
A bérlet lényegesen olcsóbb és rugalmasabb megoldás, de a saját tulajdon biztonságosabb, mert nem veszíthetjük el egyik napról a másikra a telephelyünket. Másrészről a tőkénk jobb helyen lenne a főtevékenységünkbe fektetve.

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo