hirdetés

Felpörgött a szállodák forgalma májusban

Számottevően ugrott májusban a kereskedelmi szálláshelyek forgalma, s ezzel együtt javult a kapacitáskihasználtság is. Mindazonáltal ez utóbbi átlagadata még mindig épphogy 50 százalék fölötti értéket mutat.
hirdetés

Májusban 18 százalékkal több külföldi vendég 16,4 százalékkal több vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, mint egy évvel korábban, a belföldi vendégek száma 12,1, az általuk eltöltött éjszakáké 9,7 százalékkal nőtt. A kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma összességében 15,2, a vendégéjszakák száma 13,7 százalékkal nőtt. Az adatok kedvező alakulásához hozzájárult, hogy májusban számos rangos nemzetközi eseményt rendeztek Magyarországon - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Egyre több a brit, a lengyel és orosz turista

Májusban 457 ezer külföldi vendég összesen 1 millió 241 ezer éjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken. A legjelentősebb küldő országok közül Németország, Ausztria és Olaszország esetében a növekedés 10 százalék alatt maradt, de a brit, a lengyel és az orosz vendégek által eltöltött éjszakák száma számottevően emelkedett, 24,9, 28,5 és 61,3 százalékkal.

A 380 ezer belföldi vendég 791 ezer éjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken. A belföldivendég-forgalom a Nyugat-Dunántúl kivételével minden turisztikai régióban nőtt. A kereskedelmi szálláshelyek belföldivendég-forgalmának 68 százalékát fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma 13 százalékkal emelkedett.

Közel 30 milliárdos árbevétel

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 53 százalékot ért el, ami 4,3 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban. Az ötcsillagos szállodák szobáinak igénybevétele kiemelkedő, 73 százalékos volt.

A kereskedelmi szálláshelyek összes folyó áron számított árbevétele 18 százalékkal haladta meg a tavaly májusit. Összesen 28,8 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül 16 milliárd forint szállásdíj-bevételt. A vendéglátásból 6,6 milliárd forint folyt be, 1,3 milliárddal több, mint az előző év májusában. A forint/euró árfolyam 293 forint volt májusban, csaknem azonos a 2012. májusi értékkel a KSH adatai szerint.

Turistacsalogató árak Magyarországon
Budapest a legjobb ár-érték arányú város az ausztriai statisztikai hivatal elemzése és a Tripadvisor utazási oldal szerint is.
Májusban a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 16 173 forint volt, egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel (bruttó REVPAR) 8577 forint volt.

Megugrott a SZÉP-kártya felhasználás

A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján májusban 1865 egység fogadott el Széchenyi Pihenőkártyát, a belföldi vendégek egymilliárd forint értékben fizettek ezzel a szálláshely-szolgáltatásokért. A SZÉP-kártya megnövekedett használatában szerepet játszott, hogy az előző évben kiadott kártyákat 2013. május 31-ig lehetett beváltani. (Az MKB korábbi tájékoztatása szerint a pénzintézet kártyabirtokosai a 2011-es keret mindössze 2 százalékát nem használták fel.)

A szálláshely-szolgáltatást nyújtó vállalkozások a szálláshelyeken májusban közvetlenül 30 ezer embert foglalkoztattak, 3,4 százalékkal többet, mint 2012 azonos időszakában.

Május 31-én Magyarországon 2737 kereskedelmi szálláshely működött, ezen belül 971 szálloda mintegy 57 ezer szobával, 942 panzió több mint 10 ezer szobával. Az egyéb szálláshelyek - üdülőház, kemping és közösségi szálláshelyek - száma 824 volt.

Új szelek az utazásban
Az utazás a legtöbb ember számára előkelő helyen szerepel a vágyak listáján. Ma már tulajdonképpen bárhová el lehet jutni a világon, a kérdés inkább az, hogy hogyan akarjuk felfedezni az ismeretlent vagy kipihenni a fáradalmainkat. Mutatjuk a legfrissebb trendeket!
hirdetés

Véleményvezér

Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo