Előremenekülnek az ATM-üzemeltetők

A nemzetközi vállalatok egyre inkább Ázsiába és Dél-Amerikába tartanak, az Európában megüresedő pozíciókat a nemzeti piacokat és a helyi igényeket ismerő, azokat költséghatékonyan kielégíteni képes helyi vállalatok veszik át.

Mindinkább a helyi vállalatok uralják a piacot – Kép: SXC

Az elmúlt egy-másfél év legnagyobb tanulsága, hogy a nagy nemzetközi vállalatok elhagyják a fejlett európai és tengerentúli piacokat, ezzel szabadítva fel erőforrásokat a fejlődő ázsiai és dél-amerikai piacokra történő belépésre. A megüresedő pozíciókat a nemzeti piacokat és a helyi igényeket ismerő, azokat költséghatékonyan kielégíteni képes helyi vállalatok veszik át. „A készpénz-logisztikai és ATM-üzemeltető iparág teljes, globális átrendeződés előtt áll, a folyamat már idehaza is elindult” – hangsúlyozta Kárpáti Balázs, a Brink’s C.L. Hungária Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója.

A multinacionális szolgáltatóknak a váltásra a végső lökést a bankokat súlyosan érintő, majd rajtuk keresztül a készpénz-logisztikai iparágba is begyűrűző válság adta meg. A legnagyobb, nemzetközi vállalatok tevékenységüket a válságtól kevésbé érintett, gyorsan fejlődő készpénz-logisztikai piaccal rendelkező területek felé csoportosítják át a fejlett piacokról: a legnagyobbak közé tartozó G4S és Brink’s párhuzamosan hagyja ott Lengyelországot, miközben az előbbi cég Kanadában, az utóbbi Németországban is leépíti tevékenységét. Mindkét cég esetében közös vonás, hogy tevékenységüket Dél-Amerikába – Brazíliába és Mexikóba – helyezik át, az Európában megüresedő pozíciókat pedig helyi cégek töltik fel a multinacionális vállalatok nemzeti leánycégeinek felvásárlásával.

„A piaci előrejelzések ugyanakkor további fejlődést vetítenek az ATM-iparág elé. 2018-ig 40 százalékot meghaladó növekedés várható, a készülékek száma világszerte el fogja érni a 3,7 millió darabot. A növekedés elsősorban a fejlődő piacokat érinti majd, Afrikában és Ázsiában elérheti a 75 százalékot, de Európában is 5,2 százalékkal nőtt a berendezések száma csak az elmúlt két évben” – érzékeltette a piacban rejlő lehetőségeket Kárpáti Balázs.

Többet fizettünk bankkártyával
2013 első felében nem láthatók a korábbi trendektől jelentősen eltérő folyamatok a hazai pénzforgalomban. Az idén az első félévben 146 millió vásárlásnál fizettek hazai kibocsátású fizetési kártyával, a tranzakciók száma 14 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit.
Az ATM-ekből történő készpénzfelvétel ezen idősáv alatt várhatóan 65 százalékkal emelkedik majd. Az ügyfelek a bankfiókok használata helyett egyre inkább a készpénzkiadó automaták kínálta gyorsabb és kényelmesebb megoldást részesítik előnyben. „Ma már Magyarországon is van olyan pénzintézet, ahol a készpénzmozgás az ATM-ek esetében magasabb, mint a bankfiókokban” – hangsúlyozta a tulajdonos-vezérigazgató.

Az európai piacok tekintetében Kárpáti Balázs kiemelte, hogy a készpénz-logisztikai és ATM-üzemeltető cégeknek előre kell menekülniük: a pénzintézetek egyre inkább keresik az innovatív megoldásokat nyújtó partnereket. A legnagyobb kihívás, hogy a szolgáltatók olyan megoldásokat kínáljanak a bankoknak – akár még saját kárukra is –, amelyekkel csökkenteni lehet a rendszerben tétlenül álló készpénz mennyiségét. „Ez a szállítási munkák volumenét idővel csökkenti, de ezt az űrt kitöltheti az egyéb szolgáltatások biztosította bevétel. Legyen szó távfelügyeletről vagy teljes körű üzemeltetésről” – mutatott rá a hazai piacokon stabil pozíciókat kiépítő vállalat vezetője.

Véleményvezér

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.
Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe

Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe 

Egy különleges közbeszerzés furcsaságai.
Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben

Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben  

2,2 milliárd forintból, EU-s támogatással épül egy tűzoltólaktanya. 
Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos

Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos  

i bölcsőde EU-s támogatással, 220 millióból épült Ürömön, leginkább egy villára hasonlít. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo