hirdetés

Egyre több a brazil és kínai befektető

Az Európán kívülről érkező befektetők egyre jelentősebb szerepet játszanak az európai kereskedelmi ingatlanpiacon, ahol a befektetések egyötöde más földrészekről érkezett 2012 első felében. – derül ki a CBRE legfrissebb kutatásából.

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

hirdetés

A külföldiek mintegy 10 milliárd euró értékben vásároltak európai ingatlanokat 2012 első félévében. A főleg észak-amerikai, közel-keleti és ázsiai befektetők között egyre több az állami tőkealap és a nyugdíjalap. Érdekes fejlemény, hogy egyre változatosabb képet mutat a befektetők nemzetisége: idén első alkalommal érkezett jelentős brazil tőke Európába, illetve komoly vásárlók képviselték Kínát, Malajziát és Chilét is. Az Európán kívüli befektetők az irodákat kedvelik a leginkább, ami pedig a földrajzot illeti, az észak-déli megkülönböztetés továbbra is fennáll.

London a legnépszerűbb - Kép: SXC

London az Európán kívüli összes tőke felét vonzotta, 2012 első félévében a tíz legnagyobb üzletből hetet nem európai befektetők kötöttek. Párizs is népszerű volt a tengerentúli befektetők körében, így a brit és a francia főváros az összes régión átívelő tőke több mint kétharmadát vonzotta. A koncentráció erősödött a válság alatt, 2007-ben ez a részesedés még csak egyharmados volt.

Az eurózóna válságában menedéknek tekintett piacok, mint a német városok vagy Stockholm, egyre vonzóbbak a tengerentúliak számára. A tőkeáramlás egyre inkább polarizálttá válik Európában: a befektetők északot preferálják, miközben Olaszországba negyedével, Spanyolországba 56 százalékkal kevesebb tőke érkezett 2011 első félévéhez képest.

„Észak-Európa vonzereje nő, az Európán kívüli befektetők egyre biztosabb menedéknek tekintik az itteni piacokat. A tengerentúli befektetők aktívak Párizsban, Londonban és újabban a német vagy a skandináv városokban is. Ezzel hozzájárulnak a válság kezdete óta erősödő polarizálódásra, ami Európát és a globális piacot egyaránt jellemzi.” - mondta Jonathan Hull, a CBRE tőkepiacokért felelős európai vezetője.

Egymillió dollárra pályázhatnak magyar kutatók
A CBRE bejelentette, hogy egymillió dolláros alapot hozott létre a kereskedelmi ingatlanpiac előremutató fenntarthatósági kutatásainak és innovációinak támogatására. Magyar pályázatok jelentkezését is várja a világ vezető ingatlan-tanácsadója. A CBRE már most is várja a pályázatokat olyan kutatásokra, amelyek célja az iparág kritikus környezetvédelmi kihívásainak megoldása. Az RGRC (Real Green Research Challenge) által támogatott pályázatok között termelékenységet javító tanulmányok, nagyarányú előrejelző modellek, energiahatékonysági technológiák, adatmenedzsment-programok és diagnosztikai eszközök is helyet kapnak.
hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo