hirdetés

Csak a legjobb minőségre van vevő

Az eurózóna folytatódó válsága, illetve az a tény, hogy a befektetők az első osztályú ingatlanokra koncentrálnak, mintegy 60 százalékkal vetette vissza a kelet-közép-európai régió ingatlanbefektetési forgalmát 2012 első felében - derül ki a CBRE legfrissebb adataiból.

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

hirdetés

 


Zlote Tarasy

A régió teljes kiskereskedelmi ingatlanbefektetési forgalma 1,2 milliárd eurót tett ki 2012 első felében, a legnagyobb üzletek az ING Real Estate Development tulajdonában állt varsói Zlote Tarasy eladása volt az AXA REIM részére, illetve a moszkvai Golden Babilon Rostokino 50 százalékának megvásárlása volt, amit az IMMOFINANZ vett meg a másik tulajdonostól.

A legsérülékenyebb piacok buktak nagyot

A legtöbb ügyletet Lengyelországban és Oroszországban kötötték, a két ország a régiós forgalom 83 százalékát tette ki. A legnagyobb visszaesést a leginkább sérülékenynek tekintett piacok szenvedték el, Romániában például 50 millió euróra esett vissza a forgalom a tavaly első félévi 250 millióról. Jelentősen csökkent a cseh piac vonzereje is, ami jórészt annak köszönhető, hogy 2011 első féléve nagyon erős időszak volt és sok prémium ingatlan elkelt, így szűk a jó kínálat a piacon.

Magyarországon a felére csökkent az éves volumen
A magyar piac is érezhetően csendesebb, mint tavaly. Az első félévben egy budapesti szálloda mellett két vidéki kisebb kereskedelmi egység került csupán eladásra, összesen közel 85 millió euró értékben. A második félévben ugyanakkor jó eséllyel lezárul néhány olyan tranzakció, ami a piac számára iránymutató lehet. A régiós szinten tapasztalt csökkenés a forgalomban azt jelenti, hogy Magyarországon is körülbelül a felére csökkenhet az éves volumen. Borbély Gábor, a CBRE kutatásért és tanácsadásért felelős budapesti vezetője 300-350 millió eurós forgalommal számol 2012 egészére.

A korábban tapasztalt jelentős tőkebeáramlás hamar felszívta a legjobb termékeket, az új fejlesztések volumene pedig alacsony a régióban. Így az elkövetkező években is szűk kínálatra lehet számítani a prémium kategóriában. A jelenleg aktív befektetők azonban továbbra is csak a legjobb ingatlanokat keresik, így a másodlagos piacon nem várunk komoly élénkülést.

A 2009/2010-es időszakra emlékeztet a hangulat

„Az eurózóna folytatódó válsága és a szinte kizárólag a legjobb ingatlanokra fókuszáló befektetők a 2009/2010-es időszak piacára emlékeztetnek. Az, hogy az európai válság nem oldódik meg túl hamar, a bankokra is elhúzódó negatív hatással jár. Ennek következtében a régiós befektetésekre rendelkezésre álló tőke kevesebb lesz, mint amit az elmúlt években megszokhattunk." - mondta Jos Tromp, a CBRE kelet-közép-európai kutatási és tanácsadási részlegének vezetője.

hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo