hirdetés

A tengerentúlról tolják az ingatlanpiacot

A nem európai befektetők a kereskedelmi ingatlanbefektetések 25 százalékát generálták 2012 második negyedévében, ami 2007 második negyedéve óta a legmagasabb arány - derül ki a CBRE legfrissebb kutatási adataiból.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

Az amerikai befektetők vásárlásai magasak maradtak, de 2012 során jelentősen nőtt az ázsiai, közel-keleti és latin amerikai vevők aktivitása, különösen a második negyedévben.

A teljes ingatlanbefektetési aktivitás kissé csökkent és 24,3 milliárd eurót tett ki 2012 második negyedében, 5%-kal, illetve 9%-kal múlta alul 2012 első negyedévének, illetve 2011 második negyedévének a forgalmát. Mindazonáltal a határokon átnyúló befektetések forgalma nőtt, mind arányaiban (a teljes forgalom 46%-ra), mind abszolút értékében. Bár a befektetések az európai országok között csak kismértékben emelkedtek, az Európán kívüli vásárlók befektetései jelentős mértékben nőttek 2012 során.

Határon átnyúló ingatlanbefektetések a vevők nemzetisége alapján, 2012 első félévében


Forrás: CBRE

A nem európai befektetők csak néhány piacon jelentősek, főleg az Egyesült Királyságban (2012 első felében a határon átnyúló befektetések 62%-a), illetve Franciaországban és Németországban (27%). Az észak-amerikai vevők másoknál sokkal jobban diverzifikáltak, 28 százalékban londoni ingatlanokat vásároltak, a maradék 72 százalékon német, francia, svéd és más brit eszközök osztoztak. Az Ázsiából érkező befektetések 2011 óta folyamatosan nőnek, szinte kizárólag Londonra és Párizsra koncentrálva, míg más európai piacokon csak kevés tranzakciót bonyolítottak.

Az Európába érkező tőkeáramlat jelentős maradt az eurozóna válsága ellenére, minden esetre figyelemre méltó, hogy az Egyesült Királyság a legjelentősebb célpont a régión belüli befektetések terén, míg Németországba irányult a befektetések majdnem fele, ami a befektetők „biztos menedék" iránti elkötelezettségét mutatja.

Határon átnyúló befektetések Európában (millió euró)


Forrás: CBRE

A nem európai befektetők a legnagyobb ügyleteket célozták meg Európában: míg az átlagos tranzakció 27 millió euró volt, az európaiak inkább a kisebb ügyletekben vettek részt, átlagosan 22 millió euró értékben. Az európai székhelyű befektetők határon átnyúló befektetései lényegesen nagyobbak voltak (átlagosan 56 millió euró), míg a nem európai vásárlóké voltak a legjelentősebb, átlagosan 79 millió eurós tranzakciók.

"A nem európai ingatlan-befektetők jelenleg azokat a piacokat uralják, ahol aktívak. Londonban a tíz legnagyobb tranzakciót külföldiek kötötték 2012 első felében, ebből kilenc ügyletben nem európai befektető vett részt. A külföldi befektetőknek jelentős befolyása is van az árazásra Európában, főleg a jelenleg keresett első osztályú ingatlanok esetében." - mondta Jonathan Hull, a CBRE tőkepiacokért felelős európai vezetője.

A teljes kereskedelmi ingatlanbefektetési forgalom Európában (milliárd euró)


Forrás: CBRE

 

hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo