Tovább szárnyalhat az arany, gyengülhet a forint

A növekedési kilátások némi javulása az intézményi befektetők várakozásaiban is tetten érhető, hiszen a részvénypiacok javuló teljesítményére, valamit a kőolaj árának emelkedésére számítanak. A K&H Alapkezelő éves befektetői konferenciáján készült felmérés alapján ugyanakkor az intézményi befektetők csupán kis része véli úgy, hogy még idén megszülethet a megállapodás az EU-IMF-fel.

A K&H Alapkezelő éves konferenciáján arról kérdezte a hazai intézményi befektetőket, az egyes befektetési instrumentumokat tekintve mire számítanak egy éves távlatában. Idén 51 intézményi befektető, köztük nyugdíj- és egészségpénztárak, bankok, biztosítók, alapkezelők, valamint egyéb pénzintézetek vettek részt a megkérdezésben, amelyek együttes kezelt vagyona meghaladja a 450 milliárd forintot.

Törékeny optimizmus

„Az intézményi befektetők esetében a következő egy év befektetési politikájának kialakítása jellemzően a negyedik negyedévben történik, ezért a befektetési piac, ezzel együtt a hazai befektetési eszközök iránti kereslet alakulását nagyban befolyásolja, hogyan vélekednek a hazai és nemzetközi folyamatokról” – magyarázta Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

A növekedési kilátások némi javulása az intézményi befektetők várakozásaiban is tetten érhető, hiszen a részvénypiacok javuló teljesítményére, valamint a kőolaj világpiaci árának emelkedésére számítanak. A halvány optimizmus törékenységét jelzi azonban, hogy az arany esetében a jelenlegi magas árszint fennmaradását valószínűsítik. Az euró esetében jövő ilyenkor 1,29 körüli EUR/USD árfolyammal, míg a svájci deviza esetében 1,24-es EUR/CHF árfolyammal kalkulálnak.

A legegységesebb vélemény az EUR/HUF árfolyamot tekintve alakult ki: a jelenlegi árfolyamszintnél valamelyest gyengébb, 288 forintos árfolyamra számítanak az intézményi befektetők. A megkérdezett befektetők jövő ilyenkor 6 százalékos jegybanki alapkamatot, ugyanakkor a 10 éves államkötvények jelenlegihez hasonló hozamszintjét valószínűsítik.

Idén már nem lesz EU-IMF-megállapodás

A hazai gazdaságpolitika egyik kulcskérdéséről, az EU-IMF-fel kötendő megállapodásról meglehetősen megoszlanak a várakozások, ugyanakkor jól látható, hogy a megkérdezett intézményi befektetők csupán kis hányada (14%) feltételezi, hogy még idén megszületik a megállapodás.

A K&H Alapkezelő minden évben felmérést végez a K&H intézményi konferencián részt vevő pénztárak, pénzintézetek és egyéb intézményi ügyfelek körében arról, bizonyos befektetési instrumentumok értékére vonatkozóan milyen változással számolnak az elkövetkezendő egy évben. Idén a megkérdezés 2012. szeptember 27-én történt.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo