hirdetés

Tovább bővült a milliárdos adósok klubja

Az év első háromnegyedében 2398-ra bővült azon cégek listája, amelyek adóhiánya legalább 180 napja folyamatosan meghaladja a 100 millió forintot. Ezen cégeknél a hiányt az adóellenőrök tárják fel (szemben az adótartozással, amikor az adózó bevallja ugyan, ám nem fizeti be az adót) – közölte a feketelista.hu.
hirdetés

Az adóhatóság által az idén megállapított adóhiányok összege meghaladta a 61,5 milliárd forintot, miközben a különböző jogkövetkezmények miatt további 51,4 milliárd forint bírság sújtotta a vétkes cégeket. Az adóhiány azonban csak egy része a teljes hátralékállománynak, annak nagysága ugyanis 2268 milliárd forintra rúg. A behajtásra azonban kevés az esély, hiszen a hátralékosok között mindössze 26 százalék(!) a működő cégek aránya. Ezektől pedig a legoptimistább becslések szerint is legfeljebb 582 milliárd forint beszedését lehet remélni.

Hússzor a szégyentáblán

Az adóhatóság 1996 óta minden negyedévben nyilvánosságra hozza azoknak a cégeknek a listáját, amelyek a tárgynegyedévben százmillió forintnál több adóhiányt halmoztak fel. Emiatt vannak olyan cégek, amelyek e listára már több mint hússzor kerültek fel.

Az idei lista első tíz „helyezettje” beiratkozhatna a „milliárdos” adósok klubjába is. Félmilliárd forintos vagy annál nagyobb hiányt pedig összesen 27 cégnél tártak fel az adóellenőrök, de a századik „helyre” sorolt társaság hiánya is meghaladja a 200 millió forintot.

A száz közül 96 cég kft., mindössze kettő részvénytársaság és ugyanennyi a betéti társaság. Egy évvel ezelőtt a részvénytársaságok még 13 százalékos, a betéti társaságok pedig 17 százalékos aránnyal szerepeltek az első száz között. Az elmarasztalt cégek mintegy kétharmada továbbra is a kereskedelmi és szolgáltató ágazatból kerül ki, ezt követően a legtöbben (kilencen) vagyonvédelemmel foglalkoznak.

Vidékiek a „dobogón”

Budapest gazdasági súlyánál jóval nagyobb arányban képviselteti magát a tabellán; a tavalyi ötvennel szemben most 55 fővárosi társaság található a száz legnagyobb adóhiányos cég között. A nagyvárosok közül Győr neve szerepel a legtöbbször, ötször. Az viszont feltűnő, hogy az első tíz helyre sorolt adóhiányos társaságot három vidéki cég „vezeti”.

Kis cégek nagy adóhiányai
Megdöbbentő az az összesítés is, amelyet az elmúlt tíz év adóhiányos cégeiről állított össze a feketelista.hu. A „rekordot” évek óta a miskolci DAM 2004 Acél- és Hengermű Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. tartja, ahol egy évtized alatt 6,743 milliárd forintra duzzadt a megállapított adóhiány és 5, 923 milliárd forint a jogkövetkezmények miatti bírságok összege. Nem sokkal marad el a budapesti Szinyei Merse Pál utca 21. szám alatt bejegyzett ES-TEAM Nagykereskedelmi Kft. (5,985 milliárd hiány és 3,876 milliárd jogkövetkezmények), valamint az ugyancsak a fővárosban, az Akácfa utca 30. számú címen szereplő SEACOMP Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. sem, 4,918 milliárd forint hiány és 4,615 milliárd forintot kitevő jogkövetkezményekkel.
Felvetődhet a kérdés annak kapcsán is, hogyan leplezhettek le az adóellenőrök több százmilliós hiányokat kis betéti társaságoknál. Az idei százas toplistára került például a budapesti (Alkotmány utca 10.) Studio Seven Számítástechnikai és Szolgáltató Bt., ahol júliusban több mint 461 millió forint adóhiányt állapítottak meg, és az összeg még 408 millió forint jogkövetkezményi bírságokkal is párosul. Ugyancsak a „százasok” között olvasható a nagykőrösi (Pöcök dűlő 3.) KUN TRANS FUVAR Fuvarozó Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. neve, itt áprilisban jártak az ellenőrök, és 325 millió forint adóhiányt tártak fel. A kis cég befizetési kötelezettségeit további 235 millió forintot kitevő jogkövetkezményi bírságok növelik.
Nehéz megmagyarázni, hogyan számolhatta el magát több mint 1,891 milliárd forint adóval a kecskeméti Extra-Busines Kereskedelmi Kft. (nem beszélve a megállapított 1,737 milliárd forint jogkövetkezményekről). Csaknem hasonló nagyságú hiányt (1,852 milliárd forint) állapítottak meg az adóellenőrök a nagykátai Vargesz'80 Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-nél, megtoldva a megközelítően 1,680 milliárd forint jogkövetkezményekből adódó elmarasztalásokkal. Lőrinciben van bejegyezve a Freedom 2005 Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.; itt 1,482 milliárd forint adóhiányt tártak fel.

A kétes dicsőségű rangsor további „pontszerző” helyein hét fővárosi társaság következik. A Szerencs utca 172. szám alatt szereplő Csibe Trans Kft.-nél 1,371 milliárd forint, a Központi út 18. számon bejegyzett Agria Meat Húskereskedő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-nél 1,319 milliárd forint hiányt tártak fel az ellenőrök. A Százszorszép utca 47. szám alatt található Can-Am Euro Nemzetközi Kereskedelmi Kft.-nél 1,284 milliárd forint adó befizetéséről feledkeztek meg. A Mészáros József utca 1. szám alatt bejegyzett Gamma Food Élelmiszerforgalmazó Kft. pénzügyi ügyintézői 1,2 milliárd forint adó bevallásával „tévedtek”. A Hamvas utca 7–9. számú címen van bejegyezve a Trend-Web Kiadó és Szolgáltató Kft.; itt 1,041 milliárd forint adóhiányt mutattak ki a hatóság emberei.

 

hirdetés

Véleményvezér

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

2018 áprilisában a Fidesz parlamenti képviselői Orbán Viktor vezényletével elbontották a Kossuth téri kordont, ma már ugyanez tilos.
Sorozatos meglepetések a boltokban

Sorozatos meglepetések a boltokban

A boltok többségében áttértek a napi árazásra, szinte kiszámíthatatlan milyen meglepetések érhetik a vásárlókat.
A jövő üzlete a nővérimport

A jövő üzlete a nővérimport

Az életkor folyamatos emelkedése egyre nagyobb terheket ró az egészségügyre a világon mindenütt.
Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo