hirdetés

Segítünk céges bankszámlát választani!

Egy pénzügyi termék lényegesen egyszerűbb, mint egy okostelefon. Ha a vállalkozások csak annyi időt fordítanának a megfelelő bankszámla kiválasztására, mint amennyit sokan eltöltenek, amikor a mobileszközök között válogatnak, a megspórolt évi összeg akár a legújabb technológiai innováció megvásárlására is elegendő lehetne, bár ez a cég méretétől s bankszámlaforgalmától is erősen függ.
hirdetés

Kép:PP/FényesGábor

A tranzakciós illeték bevezetésével jövőre számottevően emelkednek a díjak a bankoknál. Ha valamikor, hát most igazán megéri átböngészni a banki ajánlatokat, a legtöbb kis cégnél azonban ez elmarad. Idéntől ennek súlyos ára lehet.

Bankszámlaválasztás 4 pontban
1. Fel kell mérni a vállalkozás bankhasználati szokásait: mekkora a forgalom forintban vagy devizában, bankfiókban (papír alapon), vagy elektronikusan bonyolítja a vállalkozás a pénzügyeit (gondoljuk át, hogy a költségek csökkentése érdekében lehet-e ezen változtatni!), jellemző-e a kártyahasználat. Mérlegeljük azt is, hogy rendelkezésre áll-e szabad pénz, amelyet megfelelően el kell helyezni, s nem árt tekintettel lenni arra is, hogy ez a bankforgalom mennyire tervezhető, lehetnek-e erős ingadozások.
2. Gondoljuk át a cég várható fejlődési pályáját, és hogy milyen módon alakulhat át a pénzforgalom. A kínálatot úgy érdemes áttekinteni, hogy lesz-e a változásokhoz megfelelő számlacsomag.
3. Az alapinformációk alapján kiválasztott megfelelő csomagok éves költségét számoljuk ki, és hasonlítsuk össze. Egyes tételek – például a bankkártyák díja – nem havonta jelentkezik, ezért ajánlható az éves kalkuláció.
4. A konkrét költségek mellett figyelembe kell venni egyéb tényezőket is: a pénzintézet elérhetőségét (ha ez szempont), a cég legfontosabb partnerei hol bankolnak, milyen szolgáltatásokat kínál a bank. Fontos lehet a forráshoz jutás lehetősége, és a devizaforgalommal összefüggő kérdéseket is kiemelt figyelemmel kell áttekinteni, mert óriási többletköltséget jelenthet e területen egy rossz döntés. Ne feledkezzünk meg a munkavállalói számlákról, illetve a kártyaelfogadáshoz kapcsolódó kínálatról se.
Mikor, ha nem most?

Sokakat ért volna meglepetés korábban is egy ilyen vizsgálat során: felmérések szerint a vállalkozások 75 százaléka nem a számára legkedvezőbb bankszámlával rendelkezik, azaz olcsóbban – a többség jóval olcsóbban – bankolhatna. Ha ehhez hozzátesszük azt is, hogy van olyan számlacsomag, amelynek a tranzakciós illeték bevezetésével (adott számlaforgalom mellett) akár megduplázódhat a költsége (úgy, hogy közben a vállalkozás bankforgalmában nincs érdemi változás, s a bankok sem emelték a díjakat a tranzakciós illetékről szóló jogszabályban szereplő két, illetve készpénzügyleteknél három ezreléknél nagyobb mértékben), valószínűleg már elegendő az érv egy alapos áttekintéshez.

Vállalkozói számla vezetésével ma Magyarországon szinte minden pénzintézet foglalkozik, ám a piac erősen koncentrált: a Dun & Bradstreet tavalyi felmérése szerint a vállalati bankszámlák 77 százalékán a 10 legnagyobb bank osztozik, míg a maradék 23 százalék 225 pénzintézet között oszlik meg. A legnagyobb pénzintézetek kínálatát áttekintve tehát megfelelő kép alkotható az elérhető lehetőségekről. A módozatok száma esetenként bankonként is tízes nagyságrendű lehet, érdemes tehát először meghatározni a cég igényeit, adottságait, s csak az azokhoz illeszkedő számlákat bevonni az összehasonlításba.

Rakd össze a saját csomagod!

Ha a bankhasználati szokásokról tiszta a kép, a banki palettákról már nem lesz nehéz választani. A nagybankok szinte mindegyike rendelkezik általános, a vállalkozások életciklusához, méretéhez, számlahasználati aktivitásához illeszkedő termékekkel s egyes szakmák igényeire szabott, speciális módozatokkal.

Speciálisan indulóknak
E vállalkozások számára a költségek minimalizálása, illetve kalkulálhatósága a legfontosabb szempont. Erre sokféle banki megoldás található. A számlanyitás díját e körben szinte minden pénzintézet elengedi, és a számlavezetésért is pár száz forintot kérnek általában. A különbségek elsősorban abban mutatkoznak meg, hogy az induló csomagban az adott bank mennyi és milyen típusú tranzakciókat ad még díjmentesen vagy kedvezményesen. Nagyok a különbségek, az induló cégek jó, ha valamennyi számukra elérhető pénzintézet ajánlatát áttekintik. Fontos ugyanakkor látni azt is, hogy az alapkeret túllépése esetén az egyedi tranzakciók itt lényegesen drágábbak, mint az egyéb számlacsomagoknál.
Nehéz elképzelni, hogy van olyan cég, amely nem talál igényeihez optimálisan illeszkedő módozatot. Az elektronikus vagy személyes ügyintézést előtérbe helyezők, az aktív vagy minimális banki forgalmat bonyolítók egyaránt könnyen s jó kondíciókkal találnak terméket. Számos bank próbálja megkönnyíteni a vállalkozások gazdálkodását azzal, hogy nagyon egyszerűen kalkulálhatóvá teszi a bankköltségeket (például a bevétel alapján sávos díjrendszerrel). Van példa arra is, hogy egyes számlacsomagoknál a vállalkozás dönthet arról, hogy a felkínált kedvezmények közül melyiket válassza.

A kínálat áttekinthetőségét illetően már megfogalmazható kritika, s az sem könnyíti meg az eligazodást, hogy a kondíciós listák nagyon bonyolultak, esetenként az összes számlatermék egy hirdetményben szerepel, ami miatt sokszor küzdelmes egy-egy számla valamennyi költségtételének a felderítése. Jó hírként értékelhető viszont, hogy a pénzintézetek egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy mielőtt számlaszerződést kötnének egy vállalkozással, alaposan felmérjék a bankhasználati szokásait, s ehhez igazítva kínáljanak neki terméket.

Spórolási tippek
Az elektronikus csatornák használata olcsóbb a banknak, mint a hagyományos (fiókokhoz kötött megoldások), ami általában az árakban is nyomon követhető.
Az aktivitást jellemzően igen bőkezűen jutalmazzák a bankok, van, ahol jelentős kedvezmény jár bizonyos összeg fölött, sőt arra is van példa, hogy az adott számlacsomagokra érvényes limitek elérése esetén nem számítanak fel számlavezetési díjat. Ha azonban a vállalt feltételek nem teljesülnek, mégis drágán bankolunk.
Kis cégeknél különösen fontos, hogy a költségek számbavételénél ne csak a százalékos értékekre, hanem a minimumdíjakra is figyelemmel legyenek.
A tranzakciós díjak, illetve alapköltségek mellett minden szolgáltatáshoz kapcsolódhat egyéb költség, például az értesítő SMS-ek után felszámított összeg. Figyeljünk a járulékos költségekre, ne csak a szolgáltatás havidíjára!
hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo