Jövőre már a műanyag zacskóért is fizetni kell

Új szabályozás jöhet a jövő évtől a környezetvédelmi termékdíjak megállapításában. Jövőre már a műanyag zacskóért is fizetni kell annak érdekében, hogy visszaszorítsák a fölösleges használatot.

A módosító javaslat célja az európai uniós irányelvek változásának követése, a jelenlegi eljárás egyszerűsítése, az adminisztratív és egyéb terhek csökkentése. Az elképzelés több olyan változtatást is tartalmaz, amely érdemben érinti a gazdálkodókat, és a kötelezettek körének bővülése is várható. A díjak jelentős mérséklése várható a fémdobozos italoknál, ugyanakkor a műanyag bevásárlószatyrokat komoly adóteher sújtja. Emelkedik az úgynevezett „beltéri műanyag zacskók” után fizetendő termékdíjtétel is annak érdekében, hogy visszaszorítsák a fölösleges műanyagzacskó- és -táskahasználatot - hívta fel a figyelmet Falcsik István, az RSM Hungary vám-, jövedéki és termékdíj tanácsadás üzletágának vezetője.

Műanyag helyett Kép: Pixabay

Könnyítés ugyanakkor, hogy a szelektív hulladék tárolására szolgáló műanyag zsák első belföldi forgalomba hozatala után nem kell termékdíjat fizetni. A módosító javaslat egyértelműsíti továbbá, hogy ha egy papír termék egyszerre reklámhordozó és irodában is használatos, akkor az előbbi után kell adózni.

Egyszerűbb lesz a termékbesorolás

A termékdíj-köteles termékek meghatározása korábban rendkívül körülményes volt, 2018. január 1-jétől – a javaslat szerint – a termékdíj-szabályozás egyszerűsíti a termékdíj-köteles termékek besorolását.Az uniós irányelvekkel összhangban változnak az elektromos, elektronikai berendezések kategóriái, a korábbi kilenc helyett öt termékkategória lesz elérhető.

Előtérben a környezetbarát megoldások

Várhatóan csökkenni fog a fizetendő termékdíj a gépjármű termékdíj-köteles alkotórészei és a gépjármű átalány vonatkozásában, az elektromos autók esetében 50 százalékkal, míg a hibrid autók esetében 30 százalékkal, ezáltal ösztönözve a környezetbarát megoldások elterjedését.

A várható változások mellett fontos arra felhívni a figyelmet, hogy főként az utóbbi időben az átfogó adóellenőrzés szerves részét képezi a termékdíj-kötelezettségek ellenőrzése is. Így célszerű a gazdálkodóknak ezen a téren is felkészülten várni az adóellenőröket.

Brüsszel hadat üzent a műanyag szatyroknak
Péntektől érvénybe lépett az egyszer használatos műanyag szatyrok üzleti célú használatát tiltó szabályozás Brüsszelben és a brüsszeli régióban. A szabályozás minden fajta kereskedelmi egységre, még a piacokra is kiterjed az eladásra kínált áru minőségétől és természetétől függetlenül.

Véleményvezér

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni 

Magyar Péter szerint a róla szóló szavazáskor megszületett a Fidesz és a Szocialista frakció.
Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit

Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit 

Vásárolnak a szlovákok, miközben szidják az eladót.
Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo