Jelzáloghitel-elengedés 2023

Számos családnak van lakáscélú jelzáloghitele, amelyet a többgyermekes családok a jelzáloghitel-elengedési támogatás keretében csökkenthetnek. A következőkben képet kaphatsz az igénylőkre, gyermekekre és a hitelre vonatkozó feltételekről, illetve az igénylés folyamatáról is.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Nézd meg, rád is vonatkozik-e a jelzáloghitel-elengedés!

A jelzáloghitel-elengedésre vonatkozó jogszabály már többször is módosításra került, ezért időben eltérnek a jogosultsági feltételek. A támogatás 2018. január 1-jén lépett hatályba. Ez azt jelenti, hogy ennél korábban született gyermekek után egyáltalán nem igényelhető a kedvezmény, míg második gyermekre vonatkozóan csak 2019. július 1-jétől.

 

A gyermek születésének, örökbefogadásának dátuma

Hányadik gyermek a családban

Fennálló jelzáloghitelből való elengedés összege

2018. január 1 - 2019. június 30.

harmadik vagy további

1.000.000 Ft

2019. július 1. és utána

második

1.000.000 Ft

2019. július 1. és utána

harmadik

4.000.000 Ft

2019. július 1. és utána

harmadik

ha a gyermek ugyan 2019. július 1. után született, de június 30-ig igényeltétek rá, mint magzatra az 1.000.000 Ft-ot, akkor 3.000.000 Ft

2019. július 1. és utána

negyedik vagy további

ha már a 4.000.000 Ft-ot igénybe vettétek korábban egy másik gyermeketekre, akkor 1.000.000 Ft, ha nem, akkor 4.000.000 Ft

 

A támogatás iránti kérelem vér szerinti gyermek esetén a várandósság 12. hete után, a gyermek születését / örökbefogadott gyermek esetén az örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válását  követő 60 napon belül nyújtható be. A határidőnek az igénylő önhibáján kívüli okból történő elmulasztása esetén igazolási kérelem előterjesztésének van helye. A 2020. július 1. előtt (de természetesen 2018. január 1. után) született gyermekek esetében nincs a támogatás iránti kérelem benyújtására vonatkozó időkorlát.

A jelzáloghitel-elengedés feltételei

Igénylőkre vonatkozó feltételek

  • magyar állampolgárság
  • büntetlen előélet
  • köztartozás-mentesség
  • meglévő lakáscélú jelzáloghitel (a kérelmet az adhatja be, akinek a nevén van a hitelszerződés,és  rajtad mint adóson és házastársadon, élettársadon mint adóstárson kívül nincs más adóstárs a hitelben)
  • házastársak, élettársak és egyedülállók egyaránt igényelhetik (házastársaddal, élettársaddal csak együttesen igényelhetitek)
  • az igénylők egyikének legalább 50 százalékos tulajdoni hányaddal kell rendelkezni a jelzáloghitel fedezetéül szolgáló ingatlanban

Gyermekekre vonatkozó feltételek

  • az igénylő vér szerinti gyermeke, örökbefogadott gyermeke vagy a  kérelem benyújtásának időpontjában a várandósság legalább 12. hetét betöltött magzata
  • gyermeknek minősül az igénylővel közös háztartásban élő gyermek, a várandósság betöltött 12. hetét követően elhalt vagy halva született magzat, továbbá az élve született és időközben elhalálozott gyermek
  • házastársak, illetve élettársak együttes igénylése esetén a velük közös háztartásban élő közös és nem közös gyermekeket együttesen kell figyelembe venni
  • ugyanazon gyermekre egy alkalommal igényelhető a támogatás

Jelzáloghitelre vonatkozó feltételek

Fennálló jelzáloghitel-tartozásnak kell lennie, azaz a támogatásra jogosító gyermek születésekor már meglévő hitelnek. Utólag kötött hitelszerződésre nem vehető figyelembe. Attól is függ, hogy milyen hitelt tudsz csökkenteni, hogy mikor kötötted a hitelszerződést, azaz mikor vetted fel a hitelt:

  • 2017. november 14. előtt: minden olyan forint alapú jelzáloghitel csökkentésére igényelhető, melynek fedezete Magyarország területén lévő, az ingatlan-nyilvántartásban lakás, lakóház, tanya vagy birtokközpont megjelöléssel nyilvántartott ingatlan (azaz szabad felhasználású jelzáloghitelekre is)
  • 2017. november 14. után: csak lakáscélú hitel csökkentésére igényelhető a támogatás, azaz amelyet lakóingatlan vásárlására, építésére, bővítésére, korszerűsítésére felújítására vettek fel és amelynek igazolt célja a fentiekben meghatározott célokra nyújtott kölcsön kiváltása. Hitelkiváltás esetén a hitel összege kizárólag a hitelnyújtók közötti árfolyamkülönbség miatt, valamint az eredeti hiteltartozás lezárásához és az új hitel folyósításához kapcsolódó igazolt díjakkal és költségekkel haladhatja meg az eredeti hiteltartozás kiváltásakor fennálló összeget.

A jelzáloghitel-elengedés igénylésének menete

  1. A többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásainak csökkentésére irányuló kérelmet a járási hivatalnál kell benyújtani.
  2. A kormányhivatal ellenőrzi a köztartozásmentességet és a büntetlen előéletet.
  3. Bekéri az adatokat a hiteledet folyósító banktól.
  4. Lekérdezi a tulajdonjog fennállását a jelzáloghitel fedezetét képező ingatlanon.
  5. A kormányhivatal a támogatásra jogosító feltételek fennállásáról és a támogatás összegéről a támogatást megállapító határozat megküldésével értesít téged, illetve a bankot.
  6. A bank a támogatást megállapító határozat beérkezését követő 4 napon belül egy összegben, előtörlesztésként jóváírja a támogatást a hitelszámládon.

Tervezz a jelzáloghitel-elengedéssel!

A jelenlegi szabályozás szerint a támogatás igénylésének nincs jogszabályban foglalt végső határideje. Ez nem jelenti azt, hogy ez a támogatás az idők végezetéig érvényben marad, ugyanis a családtámogatásokban rendszeresen történnek módosítások. A támogatással kapcsolatban és lakáshitel igénylésében is díjmentes segítséget kaphatsz egy tapasztalt, a bankok hitelezési folyamatát jól ismerő hitelszakértőtől.

Véleményvezér

Fordult a kocka, illúziónak bizonyult az a várakozás, hogy Kína lehagyja az USA-t

Fordult a kocka, illúziónak bizonyult az a várakozás, hogy Kína lehagyja az USA-t 

Nem biztos, hogy annyira jó gondolat volt a keleti nyitás. Az USA és Európa vezeti a világgazdaságot.
Aláírásgyűjtő ellenzéki aktivitákat támadtak meg Budapesten

Aláírásgyűjtő ellenzéki aktivitákat támadtak meg Budapesten 

Tettlegesséig fajult a választási kampány a fővárosban.
Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo