Egy módszer, hogy lojálisabbak legyenek a dolgozók

Még kevéssé elterjedtek a közép-kelet-európai régióban a munkavállalók pénzügyi részvételét célzó programok, azonban mind a vállalatok, mind a dolgozók nagy része támogatná ezek széleskörű bevezetését - derült ki az MGYOSZ nemzetközi felmérésének eredményeiből. A projektben résztvevő hat ország munkaadói szervezete közös nyilatkozatban, nemzetközi összefogásban áll ki e juttatási rendszerek szélesebb körű bevezetésének ügye mellett.

Nemzetközi konferencia keretében mutatta be szeptember 24-én Budapesten a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége annak a hat ország munkáltatói és munkavállalói érdekképviseleti szervezetei részvételével zajlott felmérésnek az eredményeit, amely a munkavállalói pénzügyi részvétel (Employee Financial Participation - EFP) mint juttatási rendszer közép-kelet-európai elterjedtségét, megítélését célzott feltérképezni. Az Európai Unió társfinanszírozásában, valamint a Deloitte Zrt. szakmai támogatásával megvalósult „TOBEQU 3" (Towards a Better Quality of Financial Participation) projekt azt a két, hasonló témakörben végzett projektet követte, amelyek 2005-2007 folyamán a programok jogi szabályozásának jobb megismeréséhez járultak hozzá.

„Felmérésünk eredményeiből jól látható, hogy hazánkban, illetve régiónkban még kevéssé aknázták ki a társaságok a munkavállalói pénzügyi részvételi programok előnyeit a dolgozói motiváció erősítése érdekében", hangsúlyozta a konferencián Dr. Futó Péter, az MGYOSZ elnöke, a BUSINESSEUROPE alelnöke. „A munkavállalók hangsúlyosabb bevonása a vállalat pénzügyi eredményeibe hosszú távon biztosíthatja a vállalkozások versenyképességét."

A hat ország munkaadói és munkavállalói szövetségeinek együttműködésében megvalósult projekt eredményei az Európai Bizottság tapasztalatait is alátámasztották. Eleni Dapergola, az EB Foglalkoztatási Szociális és Esélyegyenlőségi Főigazgatóságának szakértője elmondta: „Jelenleg a pénzügyi részvételi programok és az azok elterjedését célzó törekvések igen változatosak az Európai Unión belül. Az egyes programok között tapasztalható eltérések jelentős gátat szabhatnak a nemzetközi munkavállalói pénzügyi részvételi programok bevezetésének és kiterjesztésének. Ugyanakkor, ez a sokszínűség elősegítheti, hogy a különböző munkavállalói pénzügyi részvételi rendszerek a nemzeti és a vállalati igényekhez a legjobban igazodjanak. A két prioritás közötti egyensúly megteremtése az Európai Bizottság feladata az előttünk álló években."

Uniós koordináció kell

A nagyobb motivációt és erősebb lojalitást elősegítő juttatási rendszerek szélesebb körű bevezetésének lehetőségeiről Futó Péter elmondta: „A BUSINESSEUROPE álláspontja szerint az uniós nemzeti adórendszerek jobb koordinációja szükséges ahhoz, hogy az akadályok megszűnjenek. Ezt segítené, ha az Unió egyik tagállamában bevezetett, adókedvezményekben részesülő programok a többi tagállamban is adókedvezményekre jogosítanák a résztvevőket. Így a vállalkozások a vállalati kultúrának megfelelő munkavállalói részvételi programokat tudnának kialakítani."

Dr. Kövesdy Attila, a Deloitte Zrt. Adóosztályának vezetője elmondta: „A TOBEQU 3 projekt remek lehetőséget teremtett arra, hogy azonosíthassuk azokat az igényeket, amelyeket a munkaadók és a munkavállalók egy optimális ösztönző, pénzügyi részvételi programmal szemben támasztanak. Fontos kiemelni, hogy a munkavállalók nagy része tekintettel van az éppen aktuális üzleti környezetre, a munkáltató iránti lojalitás ugyanis nem feltétlenül pénzkérdés. Jelen globális gazdasági helyzetben a többség elfogadja, hogy a lehetőségek korlátozottak, főként, ha a munkáltató hosszú távon is motiváló jövőképet kínál. E hosszú távú jövőkép körültekintő tervezéssel, a juttatási lehetőségek kiaknázásával jelenleg is biztosítható: kisebb költséggel nagyobb értékű és a munkavállalói ösztönzés tekintetében is költséghatékony juttatási formák alakíthatók ki.

A főbb elvárások
A felmérésben résztvevő projektpartnerek (azaz az MGYOSZ, illetve a szlovák, szlovén, lett, román, valamint bolgár Szövetségek) a feltárt akadályok leküzdésére közös állásfoglalást alkottak. A közös nyilatkozat értelmében a társszervezetek olyan főbb elvárásokat fogalmaztak meg, mint:
• A munkavállalói pénzügyi részvételi programokban mind a munkaadók, mind a munkavállalók részvételének önkéntesnek kell lennie.
• A munkavállalók tulajdonszerzését és a hosszabb távú eredménymegosztási programokat adókedvezményekkel ajánlott támogatni.
• A munkavállalói pénzügyi részvételt övező jogi szabályozásnak lehetőséget kell adnia mind az értékpapír-, mind a készpénzjuttatásra, annak érdekében, hogy minden méretű és jogi formában működő vállalkozásnak, így a kis- és közepes vállalkozások számára is lehetővé tegye a munkavállalói pénzügyi részvétel megvalósítását.
• Az adózási és más adminisztratív terheket csökkenteni és a lehető legnagyobb mértékben egyszerűsíteni szükséges.

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo