A világ harmadik leggazdagabb embere is ezt olvassa!

Magyarul is megjelent Benjamin Graham amerikai közgazdász és befektető, az érték alapú befektetés atyjának 1949-ben írt, mára klasszikussá vált befektetési útmutatója.

 

„Egyértelműen a legjobb könyv amit a befektetésekről valaha is írtak!”- ezekkel a szavakkal méltatta Warren Buffett , a világ legnagyobb befektetési guruja tanárának és mentorának örök érvényű pénzügyi bibliáját. Benjamin Graham amerikai közgazdász és befektető, az érték alapú befektetés atyja, 1949-ben írta mára már klasszikussá vált könyvét. Hogyan lehet időszerű egy több mint fél évszázada írt pénzügyi mű?

Úgy, hogy a befektetési alapszabályok akkor is és ma is alapvetően egyeznek. A könyv szerzője nagyon éles különbséget tesz a spekuláns és a befektető között. Könyve nem azoknak szól, akik azt szeretnék megtudni, hogy miként lehet a pénzügyi piacokon egy hónapon, egy éven vagy akár három éven belül meggazdagodni. Éppen ellenkezőleg, azok fogják a legnagyobb haszonnal forgatni, akik élethosszig tartó befektetéseikhez kívánnak iránymutatást kapni – vagyis nem spekulánsként, hanem intelligens befektetőként tevékenykedni a mai piacokon.

Ahogy Graham is megállapítja, „Plus ça change plus c'est la même chose” – vagyis minél inkább változik, annál inkább ugyanaz marad. Ennek fényében nem csoda, hogy Zweig – akinek személyében a szerző méltó társra lelt – a Graham által a 60-as évekből, illetve a 70-es évek elejéről hozott konkrét példák mindegyikének megtalálta a közelmúltbeli megfelelőjét.

Graham többször, utoljára 1973-ban dolgozta át munkáját. Jason Zweig pénzügyi szakíró 2003-ban lábjegyzetekkel egészítette ki Graham eredeti szövegét, illetve minden fejezethez kommentárokat írt.
Graham tanításain nem fogott az idő, amit leghíresebb tanítványának, Warren Buffettnak az eredményei is igazolnak. Buffett, akinek bevallása szerint ez a könyv adta meg befektetői karrierjének legnagyobb lökését, előszót és függeléket írt a könyv a magyar kiadás alapjául szolgáló 2003-as átdolgozásához.

Ebbe fektet Warren Buffett, a világ egyik leggazdagabb embere
Az 1930-ban született amerikai részvénybefektető és üzletember a Forbes magazin 2008-as listáján a világ leggazdagabb embereként megelőzte Bill Gates-t. Becenevét, az „omahai bölcs” elnevezést, puritán életstílusával és okos befektetési döntéseivel érdemelte ki. Vagyonát 2006. június végén 44 milliárd dollárra becsülték, amelynek több mint négyötödét, 37 milliárd dollárt a Bill Gates, illetve a Buffett család által működtetett alapítványoknak adományozott. A legendás tőzsdeguru ma a világ harmadik leggazdagabb embere, befektetési alapja a Berkshire Hathaway a Coca-Colában, a Visa-ban, az Intelben és november eleje óta az IBM-ben is számottevő részesedéssel rendelkezik. Korábban a befektető kerülte a technológiai szektor cégeit.

 

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo