hirdetés

Vizet levegőből? Lehetséges!

A vízhiány mára az emberiség egyik legkomolyabb problémájává vált. Egy innovatív találmány szerint pedig mindenhol lehetne elég ivóvíz, ahol van levegő.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

Az ivóvíz a 21. század olaja, a nyersanyag, amiért már ma háborúk folynak. Évente 5–8 millió ember hal meg, és körülbelül 250 millió ember kap súlyos betegséget szennyezett, fertőzött víz fogyasztása vagy használata miatt. Míg a 20. század elején körülbelül 25 ezer köbméter víz jutott egy főre, mára ez kevesebb, mint negyedére, hatezer köbméterre csökkent a népességnövekedés következtében. 2025-re pedig az emberiség ötöde, több mint másfél milliárd ember él majd olyan területen, amely vízhiánnyal küszködik.

Hogy lehet ez? Hisz a Föld tele van vízzel. Csakhogy ennek 97,5 százaléka nem iható, és még a csekélyke iható hányad 1,75 százaléka is fagyott állapotban van. Van, ahol szinte semmilyen lehetőség nincs arra, hogy elérhető távolságban ivóvizet fakasszanak. Hacsak nem a semmiből….

A WaterSeer turbina épp erre képes – egészen pontosan a levegőből képes vizet kinyerni kondenzáció révén. Vizet termel az atmoszférában lévő nedvességből úgy, hogy sem elektromosságra, sem kémiai anyagokra nincs hozzá szükség. A speciális forgó lapátok a levegőt egy körülbelül két méter mélyen a földbe ásott kondenzációs kamrába vezetik, aminek fémfalát a környező föld hidegen tartja. Így a kamrában a kinti meleg levegő lehűl, a tartály oldalán pedig kicsapódik a nedvesség, ami a tartály alján összegyűlik. A szerkezet szélcsendben is működik.

A WaterSeer naponta 37 liter ivóvizet képes előállítani, amit egy kis pumpa segítségével lehet kinyerni a tartályból. Mivel tényleg semmire nincs hozzá szükség, akár egy, a sivatag közepén lévő településen is telepíteni lehet.

Az alábbi videó bemutatja a szerkezet működését.

Már csak egy elszánt befektetőre lenne szükség az innováció elterjedéséhez.

Forrás: WaterSeer Facebook oldala

hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo