Vizeletből ivóvíz? Van akinek jól jön

A masina fontos eszköz lehet a globális ivóvízhiány leküzdésében. Ráadásul napenergiával működik. És nemcsak ivóvizet, hanem trágyát is előállít. Belga tudósok fejlesztették ki.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az emberiség lélekszáma 7,2 milliárd, ebből több mint 2,5 milliárd embernek nincs hozzáférése vezetékes ivóvízhez. Ahogy az energiaellátottságot is decentralizált megoldásokkal javítanák (napenergiával működő víztisztító berendezésekkel), nem pedig nagy csővezetékek kiépítésével, úgy az ivóvízhelyzet záloga is a kis méretű eszközök lehetnének, vélik szakértők. Ebben az irányban jelent előrelépést egy belga fejlesztés: a University of Ghent kutatói által kifejlesztett gép egy speciális membránt használ, mely szétválasztja a vizeletben lévő anyagokat tiszta, iható vízre és trágyára. A vizeletet egy nagy tartályban gyűjtik össze, amely napenergiával felmelegített bojlerként funkcionál, a folyadék a membránján halad át, mely kiválasztja a vizeletből a káliumot, a nitrogént és a foszfort.

Így néz ki a masina. A köpenyt azért vették fel, mert a helyszínen, a sajtó munkatársai, fényképezőgépek előtt történt a pisilés. (Fotó: Universiteit Gent)

A masina energiahatékony és hálózati elektromos áramot sem igényel, mert napenergiával működik. A gép elsősorban a fejlődő országok fellendítésében lehet hatékony eszköz, valamint a szegény sorban élő lakosság életszínvonalának emelésében, illetve az emberek várható élettartamának növelésében, hiszen még ma is milliók halnak meg évente vízzel terjedő hasmenéses fertőzésekben azért, mert nincsen hozzáférések tisztított ivóvízhez. A tudósok #peeforscience, azaz "Pisilj a tudományért" szlogennel népszerűsítik találmányukat neten. A fejlesztést egy 10 napos, zenei és színházi fesztiválon mutatták be a belgiumi Ghentben. A fesztiválon a résztvevők 1000 liternyi vizeletét tisztították meg. A tervek szerint nagyobb sporteseményeken és repülőtereken folytatódna a promóció, ahol nagyobb változatait állítanák fel a bojlernek. Sebastiaan Derese viccesen egy másik szlogent is kitalált: "from sewer to brewer", vagyis a szennyvízcsatornától a sörfőzdéig.

Amíg ezt olvassa, tíz gyerek halt szomjan
Az ivóvíz a 21. század olaja, a nyersanyag, amiért már ma háborúk folynak. Évente 5-8 millió ember hal meg, és körülbelül 250 millió ember kap súlyos betegséget szennyezett, fertőzött víz fogyasztása vagy használata miatt. Míg a 20. század elején körülbelül 25 ezer köbméter víz jutott egy főre, mára ez kevesebb, mint negyedére, hatezer köbméterre csökkent a népességnövekedés következtében. 2025-re pedig az emberiség ötöde, több mint másfél milliárd ember él majd olyan területen, ami vízhiánnyal küszködik.

Véleményvezér

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.
Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest

Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest 

Ez a vásárlás nem vonul be a magyar államosítások aranykönyvébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo