Veszélyes a szmoghelyzet Pekingben

A csak igen lassan eltűnő, fullasztó pekingi "megaszmog" vészhelyzetekre kidolgozott intézkedésekre indította a kínai főváros vezetőit, miközben az országos sajtó és a közösségi média intenzíven foglalkozik az okok és a helyzet kezelésének kérdéseivel.

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A szabadtéri sportfoglalkozásokat a különösen szennyezett levegőjű térségek általános- és középiskoláiban felfüggesztették, 28 építkezést leállítottak, 54 vállalat harmadára csökkentette károsanyag-kibocsátását, a pekingi Hyundai motorgyár pedig leállította a termelést - tájékoztatott a fővárosi környezetvédelmi hivatal. A helyzet folyamatos figyelésére munkacsoportokat küldtek 14 kerületbe, illetve megyébe.

Életveszélyes a szmoghelyzet Pekingben - Kép: SXC

A levegő minőségét kifejező mutató vasárnap Peking túlnyomó részében elérte az 500-at, de volt ahol a PM2,5, vagyis a 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű finom porszemcsék aránya egy köbméter levegőben meghaladta a 700 mikrogrammot is. Szombaton minden eddigi negatív rekordot megdöntve 900 feletti értékeket is mértek. Az Egészségügyi Világszervezet a 25 mikrogrammot tartja a biztonságosan egészséges szintnek - írta a China Daily című angol nyelvű napilap hétfői összeállításában.

A ködös, párás, nyomasztóan szürke levegő nem kizárólag Pekingre jellemző, a hétvégén 33 városban mértek 300 mikrogramm feletti értékeket. Pekingben legkevesebb 25 nemzetközi légi járatot voltak kénytelenek törölni, Észak-, Kelet- és Közép-Kínában helyenként autópályákat zártak le a jelentősen lecsökkent látótávolság miatt.

A szakemberek az okokat kutatva megállapítják, hogy a körülbelül 20 millió állandó lakosú Pekingben 5,2 millió autó fut az utakon, sok helyütt még mindig szénnel tüzelnek, állandóak az építkezések és termelnek a külvárosi üzemek. Ráadásul az elmúlt napok időjárására a szélcsend volt jellemző.

A főváros kórházaiban az elmúlt három-négy napban látványosan megnőtt a légúti panaszokkal jelentkezők száma, a patikákban és az interneten megugrott a szájmaszkok iránti igény. A két legnépszerűbb webáruház, a taobao.com és a tmail.com a maszkokból korábbi forgalmának tízszeresét adta el már a múlt pénteken, vagyis az időjárás-előrejelzők figyelmeztetésének kiadásakor.

Hatvan éve csapott le Londonra a “Nagy szmog”
Hatvan évvel ezelőtt, 1952. december ötödikén vastag, korom és pára nyelte el Londont. A „Great Smog” öt teljes napig tartotta fogságában a várost, a sokmilliós metropolisz iparosítás utáni történetének legsúlyosabb környezeti katasztrófáját okozva. A tömegközlekedés összeomlott, a mérgező ködben emberek ezrei vesztették életüket.
A Global Times című lap hétfői helyzetelemzésében elsősorban az iparosítást és az egyre bővülő infrastrukturális beruházásokat okolja. Mint írta: "Kína a legnagyobb építkezési terület a világon", itt van a globális vas- és acéltermelés hetven százaléka, a cementének a fele. Kína nem lehet olyan "tiszta", mint a nyugat - utal az ország fejlettségének szintjére a lap, de megállapítja, hogy ha a környezetszennyezés terén nem történik változás, hosszú távon súlyos károkkal kell számolni.

"A jövőben a kormánynak nyilvánosságra kell hoznia a környezet állapotának valós adatait, hogy a közvélemény részese lehessen a probléma megoldásának" - hangoztatja jegyzetében a Global Times, és hozzáteszi: a kormányzat nem gondolhat mindig arra, hogy miként "irányítsa" a közvéleményt, nem fedheti el a problémákat. Helyette közölni kell tényeket - húzta alá a szerző, aki azért óvott attól, hogy a környezetvédelmi ügyeket az emberek összekeverjék a "politikai problémákkal".

Véleményvezér

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés 

Hol van már 2019, amikor az év végén is még nulla körül forgott az államháztartás egyenlege.
Tele vannak a raktárak tisztán elektromos autókkal

Tele vannak a raktárak tisztán elektromos autókkal 

Meglepetésre nem fogynak olyan mértékben a tisztán elektromos autók az Egyesült Állmokban, ahogy várták. Klasszikus túltermelési válság jelei érzékelhetőek.
Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe 

Súlyos következményei lehetnek, ha komolyabb kétségek merülnek fel a magyar statisztikai adatok megbízhatóságával kapcsolatban.
Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények

Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények 

Egy olyan ország tanulói nyertek Európában, ahol még néhány évtizeddel ezelőtt a sötét kommunizmus tombolt. 
Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok

Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok 

Az egykor gyarmati sorban szenvedő oly elmaradott ázsiai országok igazán szépen felzárkóztak Európához a személyes vagyonokat tekintve.
Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott

Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott 

Leesett az első nagyobb decemberi hómennyiség. Nagyon vigyázzanak magukra, el ne csússzanak és el ne törjék a lábukat, mert nem biztos, hogy a mentő időben odaér. Elképesztő történet.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo