Cápa? Ugyan! A medúzák sokkal félelmetesebbek

Komoly gondokat okoz az Izraeli Elektromos Műveknek a hűtőberendezések gyakori leállása. Mint kiderült, a gondot medúzák okozzák, amelyeket a melegedő tengervíz vonz a környékre. Hogy világszerte egyre többen vannak, arról leginkább mi tehetünk.

A telihold és a Földközi-tenger vízének melegedése vonzza évről évre a medúzarajokat az izraeli partokhoz - állapították meg a Haifai Egyetem kutatói. Az egyetem szakembereinek vizsgálata azt mutatta, hogy a kocsonyás állagú állatok akkor érkeznek tömegével az izraeli partokhoz, amikor a tengervíz hőmérséklete 28,2 és 30 Celsius-fok között mozog, valamint telihold van - írta a The Jerusalem Post című angol nyelvű izraeli újság internetes oldala.

Kép:Pixabay

A medúzák megjelenését az jelzi, hogy olyankor sokkal gyakrabban állnak le az Izraeli Elektromos Művek hűtőberendezései, mivel a szűröket eltömítő medúzák megakadályozzák a tengervíz beáramlását, amelynek következtében a szivattyúk leállnak. A vizsgálatból kiderült, hogy a medúzarajok 94 százaléka nagyjából az év 176. napja környékén érkezik meg az izraeli partokhoz, amikor a Hold elkezd megtelni. Algazi szerint ugyan az év más időszakaiban - más környezeti feltételek között - is felbukkannak medúzák az izraeli partoknál, de az ilyen esetek nem rendszeresek és általában csak kis számú állat érkezik.

A tenger olvasztja fel az Antarktiszt
Más gond is van a melegedő tengerekkel: ez az elsődleges oka az Antarktiszi-félsziget nyugati felén lévő gleccserek visszahúzódásának - állapították meg a világon elsőként brit kutatók, akik szerint mivel a félsziget az egyik legnagyobb közreműködője a globális tengerszint-emelkedésnek, ezért az új eredmények segíteni fognak a térség jégveszteségére vonatkozó pontosabb előrejelzések elkészítésében. Itt olvashat a részletekről.
De nem csak itt okoz gondot a medúza invázió. Az állatok meglepően sok kárt okoznak a tengerparti ipari üzemekben illetve haltartásokban. Svédországban 2013-ban egy atomerőművet kellett leállítani, mert a hűtővizet szállító vezetéket teljesen eltömítették a medúzák, a japán halászoknak pedig évi 252 millió dolláros kárt okoznak, ahogy természetesen a turizmusban is súlyos gondot jelentenek.

Egyre többen gondolják úgy, hogy a medúzák rohamos terjedésének oka egyértelműen az ember. A tengerekben végzett tevékenység ugyanis kiváló környezetet teremt számukra. A vízben lévő szilárd tárgyak - betonelemek például - kiváló helyet jelentenek a kis medúzáknak a fejlődéshez, az óceánokba ömlő szennyvíz miatt pedig sokkal több a plankton, ami a fő táplálékukat jelenti. A melegedő tenger pedig még kellemesebb környezetet teremt számukra.

Pillanatnyilag úgy tűnik, nem nagyon lehet velük mit kezdeni. Az irtásukra nincs hatékony módszer, szóval van rá esély, hogy leginkább az ő területükké válnak a tengerek.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo