hirdetés

Texas: még mindig csak jön a víz

Átmeneti enyhülés után Harvey újra tombol, és a szakemberek szerint a következő napokban érkező rendkívüli mennyiségű eső tovább fokozza az áradást. A hétvégén mintegy 75-80 centiméternyi csapadék hullott, elsősorban Houstonra.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

A vihar nem csupán a Mexikói-öböl part menti városaiban, hanem immár az állam belső vidékein is pusztít, elsősorban a Galveston és Houston közötti térségben, de elöntötte a víz a fővárost, Austint is. Az elmúlt napokban egymást érik a tornádóriadók.

A houstoni utcákon már sok helyen derékig ér a víz, csak csónakokkal lehet közlekedni és menteni. Az országutak is víz alá kerültek, a várost a mentőegységek helikopterekkel közelítették meg. Lezárták  Houston repülőterét, a városba vezető utak megközelíthetetlenné váltak. Eddig több mint ezer embert mentettek ki otthonából, és a városban négy menedékhelyet állítottak fel. Hétfőtől a város valamennyi oktatási intézménye zárva tart, és lezárták a Mexikói-öbölben lévő olajfúró tornyokat és az olajfinomítókat is.

Greg Abbott, Texas állam kormányzója arra szólította fel Houston több mint kétmillió lakóját, hogy ne hagyják el otthonaikat, még akkor sem, ha a vízszint gyorsan emelkedik, mert egész egyszerűen nincs hová menni.  A mentésben a nemzeti Gárda 3000 katonája és a Vöröskereszt mintegy ezer aktivistája vesz részt.

"Valószínűleg ez Texas történelmének legnagyobb és legpusztítóbb áradása" – fogalmazott a kormányzó.
A mentés központja Fort Worth városában van, innen szállítják a palackos vizet, élelmiszercsomagokat és generátorokat. Elemzők egybehangzóan úgy vélik, hogy ezúttal – a 2005-ben pusztító Katrina hurrikán katasztrófájával ellentétben – a mentés irányítói nagyon felkészültek, már a hurrikán érkezte előtt jelen voltak Texasban, gyorsan és jól reagálnak az eseményekre.

Víz alatt Houston Kép: mashable.com

A Szövetségi Katasztrófaelhárító Hivatal (FEMA) arra készül, hogy a helyreállítási munkálatok miatt akár évekig is jelen kell lenniük a vihar sújtotta vidékeken. Egyes területek hónapokig is lakhatatlanok lesznek – tette hozzá a hivatal vezetője.

Donald Trump elnök és a szövetségi kormányzat egészségügyi, valamint belbiztonsági minisztere is állandó kapcsolatban áll a texasi hatóságokkal. „A Fehér Háztól megkapunk abszolút mindent, amire szükségünk van” – fogalmazott a texasi kormányzó. Az elnök kedden utazik a térségbe.

hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo