hirdetés

Oxford, az elektromos övezet

Oxford, a híres brit egyetemi város központja lesz Nagy-Britannia első, közlekedési károsanyag-kibocsátástól mentes övezete. 2020-tól bevezetik, majd folyamatosan kiterjesztik a központi zónát, ahová sem dízel-, sem benzinüzemű kocsikkal nem lehet majd behajtani, csak elektromos járművekkel.
hirdetés

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének tavalyi jelentése megállapította, hogy Oxford egyike Nagy-Britannia azon tíz városának, ahol az országban a legmagasabb a légszennyezettség. A helyzet annál aggasztóbb, mivel a Brit Orvosszövetség adatai szerint a szennyezett levegő okozta betegségek miatt évente 40.000 ember hal meg idő előtt az országban.

Körülöttük is szorul a hurok
Kép: Pixabay

Az orvosok felhívták a hatóságok figyelmét, vezessenek be szigorú intézkedéseket, tiltsák meg az autóközlekedést azokon a helyeken, ahol ilyen súlyos a helyzet. A felmérések 29 ilyen várost mutatnak, azok vezetésének legkésőbb decemberig kell beterjeszteni javaslataikat, hogyan kívánják csökkenteni a légszennyezést.

Elterjedhet a világban a dízelautók kitiltása a nagyvárosokból
Az elektromos autók kerülhetnek ki győztesek a dízelautóbotrányból. Amióta a Volkswagen 2015 szeptemberében beismerte, hogy csalt a kibocsátási teszteken, hirtelen megnőtt a társadalmi tudatosság a dízelautók nitrogénoxid-emissziója körül, ami légúti megbetegedéseket okozhat. Több világvárosban is terveznek a münchenihez és a stuttgartihoz hasonló tilalmat.
A 190.000 lakosú Oxford elsőnek a robbanómotoros autókat (köztük a taxikat), a könnyű szállító járműveket és a buszokat tiltja ki a központi övezetből, amelyet azután fokozatosan bővítenek. Egyébként a város autógyárában 2019-ben megkezdik a Mini elektromos változatának gyártását, amely növekvő helyi eladásokat is remél. Oxford máris 120 elektromos autó-töltő állomást állít fel állami támogatással, egy ötödüket csak taxik részére.

A brit kormány már korábban bejelentette, hogy 2040 után nem lesznek forgalomba hozhatók új robbanómotoros autók.

A városok különböző módon reagálnak a légszennyezésre. London továbbra is beengedi a szennyező járműveket, de csak jelentős díj ellenében. Nottingham már évek óta különadót vet ki a munkaadókra minden, a dolgozóiknak biztosított parkolóhely után. Derbyben azok, akik különösen alacsony károsanyag-kibocsátású autót vesznek, olcsóbban parkolhatnak és szabadon utazhatnak a fő buszvonalakon.

(Times, BBC)

hirdetés

Véleményvezér

97 százalékról szinte nullára csökkentette orosz gázfüggőségét Csehország

97 százalékról szinte nullára csökkentette orosz gázfüggőségét Csehország

Csehországnak sikerült, ami Magyarországnak állítólag lehetetlen.
A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

Már a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is azt javasolja, hogy szűnjön meg az árstop.
Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Elsősorban a tartós élelmiszer és a vegyiáru az, amit ma már jóval olcsóbban lehet megvásárolni nyugaton, mint nálunk.
Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo