hirdetés

Nem bányásznak többé erdőirtással a világvállalatok

Globális megállapodást kötött az ékszeripar, az elektronikai szektor és több más ágazattal együtt az autógyártók a felelős bányászásról. Megfékezik az erdőirtással járó bányászatot, odafigyelnek az emberi jogok tiszteletben tartására és a „konfliktusásványokat” is kizárják ellátási láncukból.
hirdetés

A Felelős Bányászatért Kezdeményezés (IRMA) által nyilvánosságra hozott Felelős Bányászatért Szabályzat közel 100 vállalat inputját és javaslatait tükrözi, mellyel egy közös értékrendet kívánnak elterjesztei a bányászatban érintett cégek körében. Ez persze nemcsak a bányaipari vállalatokat érinti.

A fémek és ásványok bányászatáról szóló globális megállapodást olyan óriáscégek írták alá, mint a Microsoft, a Tiffany & Co., az Anglo American vagy az ArcelorMittal. Ugyanúgy tisztítják meg és teszik átláthatóvá ellátási láncukat, mint ahogy a mezőgazdaságban, a fakitermelésben és a tengeri ételek piacán is megszokottá kezd válni a nyersanyagok forrásának visszakövethetősége.

Kobaltbánya Utahban
Kép: NZZ

Többé az sem lesz elfogadható, hogy milíciák uralta bányákból kitermelt ásványokat a multik megvegyék, s ezzel háborús konfliktusokat támogassanak pénzzel. Az egyezmény mellett hitet valló cégek vállalják, hogy a következő szempontokat is figyelembe veszik bányászati tevékenységük vagy fém- és ásványbeszerzésük során: a bányászathoz használt vízmennyiség, a környező területek vízminősége (vagyis szennyeződik-e), a bányászat karbonvonzata, erdőirtás, biológiai sokszínűség megőrzése a védett természeti övezeteken kívül is, az ökoszisztémák állapotának romlása, emberi jogok tiszteletben tartása a kitermelés során, fair munkáltatói metódusok biztosítása.

Kép: Pixabay

A Nature című rangos tudományos szakfolyóiratban tavaly napvilágot látott egy tanulmány, mely szerint az Amazonas esőerdő brazíliai övezetében az erdőirtás 9 százalékáért a bányászat felel. (Nyilván a külszíni fejtés foglalja el a legtöbb helyet és jár a legnagyobb mértékű földmegmozgatással, nem a mélyben lévő tárnák kivájása.)

A megállapodás több legyet üt egy csapásra. Egyrészt nagy az igény a civil szervezetek felől, hogy átlátható legyen azon multik ellátási lánca, melyek ásványokat építenek be termékeikbe, másrészt a felvásárló cégek is jobban szeretnék látni, mely ásvány honnan ered, s több ismérvet mérlegelve eldönteni, hogy honnan szerzik be az alapanyagokat termékeikhez. Az egyezményt a társadalomban a bányászat árnyoldalairól szóló, egyre növekvő tudatosság hívta életre, s egyúttal az erős fogyasztói igény a felelősen, etikusan előállított termékekre.

(Sustainable Brands)

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo