Napot és szelet akarnak, nem nukleáris hulladékot a fiatalok

Az évezredekig sugározó atomhulladék, az orosz atomerőmű és korrupt politikusok helyett inkább nap- és szélenergiát szeretnének a fiatalok a jövőben. Az Energiaklub az EFOTT-on fesztiválozókat kérdezte.

Kép: Pixabay

A felmérés eredménye szerint a fiatalok véleménye egységes, ha arról van szó, hogy milyen energetikai jövőt képzelnek el Magyarország számára: tízből nyolcan a napenergiát, heten pedig a szélenergiát jelölték meg a jövőben kívánatos energiaforrásként országunk számára. Ezzel szemben csupán a válaszadók 16 százaléka szerint kellene az atomenergiát használnunk a jövőben.

A megkérdezett fiatalok több mint 90 százaléka aggályokat fogalmazott meg az új paksi atomerőmű építésével kapcsolatban. Ezek közül a leggyakrabban, a válaszadók 55 százaléka által említett kétség, hogy a keletkező radioaktív hulladék több százezer évig sugárzó marad, amelynek biztonságos, hosszú távú tárolása sehol a világon nem megoldott. A válaszadók felét aggasztja az Oroszországtól való függőség, kb. egyharmaduk pedig a Duna vízminősége és élővilága, a magas korrupciós kockázat és a beruházás drágasága miatt aggódik.

(Arról nem is beszélve, hogy egyszerűen nincs olyan forgatókönyv, amely szerint gazdaságilag megtérülne Paks II. megépítése.)

A fiataloknak arról is határozott véleménye van, hogy az általuk preferált megújuló energiaforrások miért nem tudnak jobban terjedni Magyarországon:  tízből hárman vélekednek úgy, hogy mesterségesen akadályozták a megújulók térnyerését, amíg a kormányhoz közeli körök kiépítik a saját megújulós cégeiket. Ugyanennyien említették meg, hogy szerintük komoly problémát jelent a kiszámíthatatlan szabályozási környezet, mivel így a beruházók inkább biztonságosabb országokban ruháznak be. A megkérdezettek negyede szerint az a baj, hogy túl sok kenőpénzt kell fizetni, mire egy beruházás megvalósulhat. Körülbelül ugyanennyien vélekednek úgy, hogy túl hosszú és bonyolult az engedélyeztetési folyamat.

A zöldért többet is fizetnénk
Egyre nagyobb a megújuló forrásból nyert villamos energia aránya Magyarországon. A folyamatot a fogyasztók is támogatják: egyre többen hajlandók, akár többet is fizetni a környezetkínélő energiáért.
A megkérdezett fiatalok 94 százaléka szerint a döntéshozók elsősorban saját és ismerőseik érdekeit képviselik a társadalom érdekei helyett. (Ez jól illeszkedik hasonló, a közelmúltban készült felmérések eredményéhez.) Másképp megfogalmazva ez azt jelenti, hogy a magyar államot különböző érdekcsoportok ejtették, ejtik foglyul, amelyek képesek befolyásolni a jogalkotást, az állami politikák formálását. Ilyen csoportok lehetnek hazai haverok, de akár más országok képviselői is.

„Az állam foglyul ejtésének kérdése Paks II. kapcsán is felmerül, hiszen az említett komoly aggályok ellenére sem gondolkodik alternatívákban a magyar kormány. Ez arra utalhat, hogy a kormányzat nem ura saját döntéseinek, valamilyen kényszerpályán mozog. Ez pedig igen súlyos biztonsági és energiabiztonsági kockázatokat jelent Magyarország számára” – mondta el Koritár Zsuzsanna, az Energiaklub energiapolitikai szakértője.

Kis országok a világ szolárnagyhatalmai között
Növekedik az emberiség áraméhsége, de nem mindenütt nő kellő mértékben a megújuló energia aránya az energiamixben. Ebből az összesítésből kiderül, mely országokban legnagyobb a kiépített napenergia-kapacitások. Nem kell sem mediterrán országnak, sem nagy országnak lenni ahhoz, hogy nagyok lehessünk a napenergiában.

Véleményvezér

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.
Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe

Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe 

Egy különleges közbeszerzés furcsaságai.
Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben

Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben  

2,2 milliárd forintból, EU-s támogatással épül egy tűzoltólaktanya. 
Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos

Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos  

i bölcsőde EU-s támogatással, 220 millióból épült Ürömön, leginkább egy villára hasonlít. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo