hirdetés

Milliárdos zöld kalandor

Jót tenni az üzletnek is jót tesz, vagyis társadalmi és környezetvédelmi felelősségünk a kapitalizmus hajtóereje is lehet - vallja Richard Branson, a Virgin-birodalom feje. 
hirdetés

 


Kép:TheDWord

Az angol származású, mostanra lovagi címmel is rendelkező 62 éves Branson nem csupán sikeres üzletember, de igazi szupersztár is. Első üzletébe 16 évesen kezdett bele, miután otthagyta az iskolát, többek között azért, mert diszlexiája miatt nem könnyen felelt meg az intézmények elvárásainak. Iskola helyett diákmagazint adott ki, és tanácsadással (!) foglalkozott. 1972-ben döntött úgy, hogy lemezkiadásba kezd. A Virgin Records első produktuma, Mike Oldfield Tubular Bells című albuma ötmillió példányban kelt el. Később olyan sztárok is a kiadóhoz tartoztak, mint a Sex Pistols, Phil Collins, Peter Gabriel vagy a Rolling Stones. Branson 1984-ben elindította a Virgin Airwayst, amely ma is a legnagyobb brit hosszú távon repülő légitársaság.

Miután az anyagiakra már nem volt gondja, megdöntött néhány világrekordot, például a leggyorsabban szelte át hajóval az Atlanti-óceánt. Jellegzetes, polgárpukkasztó megjelenése, széles mosolya és laza stílusú nyilatkozatai még inkább erősítik a rocksztárimidzset, emellett azonban alternatív üzletfilozófiája is fontos eleme az általa létrehozott márkának. A világ leggazdagabb embereinek egyike. A hatalmas vállalatbirodalom vezetője legszívesebben a Karib-szigeteken tartózkodik, nemcsak kellemes klímája miatt, hanem, mint mondja, azért is, mert az időzónák szempontjából remek helyen van.

Furcsaságai közül az egyik, hogy nem használ számítógépet, de még az SMS-eit is a titkárnője intézi. Mindent egy fekete naplóba jegyzetel kézírással, de ez nem akadályozza meg abban, hogy hatalmas hatással legyen a világra. A közvélemény is imádja, mivel előszeretettel tünteti fel magát „kisemberként", aki túljár a nagyok eszén.

Karib-tengeri magánszigetét a világ legzöldebb üdülőhelyévé akarja alakítani, mivel megbocsáthatatlan bűnnek tartaná a csodálatos környezet beszennyezését

A több száz céget magába foglaló Virgin Group tulajdonosa védi a fogyasztói jogokat, és elkötelezett környezetvédő. Felelős működését olyan ügyek zászlóra tűzése jelenti, mint például a brit nemzeti lottótársaság bevételeinek jótékony célra fordítása, vagy mint az, hogy óvszerforgalmazásba fogott, így teremtve saját platformot arra, hogy felhívhassa a fogyasztók figyelmét az AIDS veszélyeire. Néhány éve 25 millió dollár értékű díjat ajánlott fel annak, aki hosszú távon működő hatékony módszert fejleszt ki az emberi tevékenység által növekvő légköri szén-dioxid- és metánkoncentráció csökkentésére, 2006-ban pedig a károsanyag-kibocsátásban felelős repülő- és vonattársasága teljes éves bevételét - mintegy hárommilliárd dollárt - ajánlott fel klímavédelemre. Kötelezettséget vállalt arra, hogy repülőgépei számára bioüzemanyagot fejlesztet ki, és 2008-ban az övé volt az első olyan kereskedelmi forgalomban használatos repülőgép, amely próbarepülésre ment biohajtással - egészen pontosan egy kókuszdió és a brazil esőerdőkben honos babassupálma termésének olajából összeállított keverékkel. Mostanra váltottak, és a tervek szerint a Virgin-gépek ipari melléktermékekből előállított üzemanyaggal repülnek majd.
- Az olajkészletek kiapadásával fontos az új üzemanyag-megoldások fenntarthatósága, és mivel önmagában az acélipar melléktermékeiből évente több mint 15 milliárd gallon repülőgép-üzemanyag állítható elő, a lehetőség nagyon kecsegtető - nyilatkozott Branson, aki sokat foglalkozik a nukleáris fegyverkezés elleni küzdelemmel is, és Carbon War Room néven létrehozott egy szervezetet, amely a környezeti problémák piaci alapú megoldását kutatja.

Karib-tengeri magánszigetét a világ legzöldebb üdülőhelyévé akarja alakítani, mivel megbocsáthatatlan bűnnek tartaná a csodálatos környezet beszennyezését, amikor a jelentős erejű napsugárzás és az erős szelek éppen elég energiát rejtenek a komplexum fenntartásához. Az elmúlt időszakban azért utazott, hogy cápákon segítsen, most pedig a lakhelyük elhagyására kényszerített gyűrűsfarkú makik számára hoz létre óvóhelyet. Véleménye szerint mielőbb meg kell állítani az erdőirtást, amely tönkreteszi számos faj élőhelyét, és nehézségeket okoz a helyi gazdálkodóknak is, s ehhez a maga módján nyújt segítséget: az általa fenntartott űrállomást állítja szolgálatba, ahol műholdakat használnak majd az erdők mindennapjainak figyelemmel kísérésére. (Egy zöld olajsejkről szóló portrénkat itt olvashatja.)

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo