hirdetés

Két fok - láz, öt fok - halál

„A globális középhőmérsékletet az ember testhőmérsékletéhez hasonlítva azt mondhatjuk, hogy két fok felmelegedés lázat, öt pedig már halált jelenthet." - Így fogalmazta meg a klímaváltozás veszélyeit Hans Joachim Schnellnhuber, a Potsdami Klímakutató Intézet (PIK) igazgatója.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

A Kárpát-medence gyorsabban melegszik A Kárpát-medence speciális geológiai adottságai, vagyis elsősorban zártsága miatt még inkább ki van téve az időjárási szélsőségeknek. A felmelegedés például átlag feletti, eddig 1-1,25 Celsius-fokos, de bizonyos területeken a 2,5 fokot is eléri. A meteorológusok és klímakutatók előrejelzései szerint az egyre gyakoribbá váló özönvízszerű esőzéseket egyre hosszabb aszály váltja majd, amellyel összefüggésben leginkább a természetes állóvizek drasztikus csökkenésére, a talajromlásra, elsivatagosodásra kell számítanunk.

A körmünkre ég... Kép:sxc

Durva számok
A Germanwatch adatai szerint hazánkban évente átlagosan 37 emberéletet követel az időjárás, és évente 173,9 millió dollárnyi (mintegy 39 milliárd forint) közvetlen kárt vagyunk kénytelenek elszenvedni a hirtelen érkező esőzések, árhullámok, szélviharok miatt, ami a teljes GDP-k 0,11 százalékát jelenti.
Mindez nem a távoli jövőben körvonalazódó pesszimista jóslat, hanem már ma is az életünk része. Az extrém időjárás, a gyakoribb természeti katasztrófák, elsősorban a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék kilátása közvetlen hatással van a lakásbiztosítási árakra, a városfejlesztésre, vagy az erdőtelepítésre, de vannak, akik a klímaváltozást teszik felelőssé egyes rovarok, így a kullancsok hazai elszaporodása miatt is. Az idei év a márciusi hóviharral, az évszázados meleg- és hidegrekord megdőlésével, illetve a soha nem látott méretű áradással ijesztően szemléltette, mit jelent a klímaváltozás a gyakorlatban.

Forró nyarak, esős telek Tudományos modellek alapján Magyarországon 2021 és 2050 között 1-2,5 fokos, 2071–2100 között pedig már 2-5 fokos lesz a fölmelegedés. Szárazabb nyarak és csapadékosabb telek várhatók, 2071 után télen húsz százalékkal több, nyáron húsz százalékkal kevesebb lesz a csapadék. Melegebb és nedvesebb telekre, valamint melegebb és szárazabb nyarakra számíthatunk, és az átmeneti évszakaink is melegebbek lesznek.

Hogy hogyan változik majd a táj ezek után, arról az ecolounge.hu-n olvashat tovább.

hirdetés

Véleményvezér

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo