Iraki, vagy iráni gáz válthatja az orosz függőséget

Az iraki és közép-ázsiai gáz "kényelmesen" feltölti a Nabucco gázvezetéket - jelentette ki a Nabucco konzorcium ügyvezető igazgatója a Reutersnek nyilatkozva.

Reinhard Mitschek azokat az aggodalmakat igyekezett eloszlatni, amelyek szerint nem lesz elég gáz a vezeték feltöltéséhez. Energiapiaci szakértők a stabil szállítási szerződések hiánya miatt megkérdőjelezik a Nabucco-tervet, Mitschek azonban azt mondta, különösen derűlátó Irakkal, mint a Nabucco lehetséges első szállítójával kapcsolatban. Az első gázszállítmány a vezetéken - a legvalószínűbb forgatókönyv szerint Irakból - várhatóan 2014 utolsó negyedében folyhatna át a vezetéken. Elmondta, az iraki gázkitermelési potenciál hatalmas, és ez már nem a feltárás, hanem a kitermelés fázisában van. Mitschek szerint Irak szeretne gáz exportálni, és gáziparát modernizálni, a verseny az iraki olajért és gázért már megkezdődött.

Az ügyvezető szerint a vezeték - akár a 31 milliárd köbméteres teljes kapacitásig is - kényelmesen megtölthető Irakból és Közép-Ázsiából, például Azerbajdzsánból. Elmondta azt is, hogy a részvényesek készek lennének megkétszerezni a 31 milliárd köbméteres tervezett kapacitást, ha a szállítási régióból több gáz érkezne. A konzorcium az idén korábban már úgy nyilatkozott, hogy 8 milliárd köbméter gázt vár 2015-ben az iraki kurd területekről, majd újabb 8 milliárd köbmétert Azerbajdzsánból. A többi - a teljes kapacitáshoz szükséges további mintegy 15 milliárd köbméter - gáz később valószínűleg ugyanezekből a forrásokból érkezne.

Irán, mint vészmegoldás

Ugyanakkor Iránnal kapcsolatban Mitschek úgy vélte, hogy nem szükségképpen kell iráni gáznak lenni a Nabucco vezetékben. A Nabuccónak nincs szüksége az iráni gázra, de lehetőségként számon tartja Iránt mint jövőbeli gázforrást, ha a politikai rendszer stabilizálódik. Iránban találhatók a világ nagyságra második gáztartalékai Oroszország után, de az ország lassú a gázexport fejlesztésében. 

Mitschek elmondta, egy újabb orosz-ukrán gázvita a télen alááshatja a földgáz mint energiahordozó presztízsét, és negatív lehet a Nabucco számára. A nukleáris energia növekvő európai elfogadottsága Mitschek szerint ugyanakkor nem érinti a Nabucco kilátásait, hiszen az atomerőművek építése és engedélyeztetése hosszú időt vesz igénybe.

Véleményvezér

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.
Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo