Hollywoodot és a Szilícium-völgyet is elérte a vízhiány

Beköszöntött a klímaváltozás legrosszabb szcenáriója: négy éve nem esik elég eső Kaliforniában. Száz éve nem volt ott ilyen súlyos szárazság, igazából valószínűleg azelőtt sem, mert csak száz éve mérik a csapadékmennyiséget államilag. Az állam most 25 %-kal kevesebb vízfogyasztást engedélyez a polgároknak és vállalkozásoknak. A gyepüket eszetlenül locsoltató filmsztárokat kritizálja a helyi lakosság.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Hiába volt 2,3 billió dollár Kalifornia GDP-je 2014-ben, de semmit sem ér a G20-as ligába is beillő gazdaság, ha hiányzik a motorjából az üzemanyag. Ez esetben: a víz. A meleg klímájú Kaliforniában megszokott nyári vendég az aszály és az emberi gondatlanságból okozott bozóttűz. Az utóbbi években már a hosszan tartó vízhiányt is be kell kalkulálniuk életükbe. Ami egyáltalán nem egyszerű.

Nemcsak az ajkaink cserepesednek ki. A földünk is.
(képek: freeimages.com)

Coloradóban az esővíz is tabu
Colorado államban olyan komplikáltak a vízhez való hozzáférés jogai, hogy a polgároknak meg van tiltva az is, hogy az esővizet befogják saját használatra.
Míg Kalifornia vezetése arra ösztönzi az embereket, hogy hordókban gyűjtsék az esővizet, Coloradóban ez is tiltott.
Forrás: The New York Times
Négy éve tart az aszály. A kaliforniai hegységek hótakarójának mennyisége rekordmélységbe zuhant. Nincs elég hó a magaslatokon, melyek ellátnák a folyókat.

Az igények jócskán meghaladják a "kínálatot." Kaliforniai folyói gyakorlatilag a kiapadás szélén vannak. Kalifornia kormányzója, Jerry Brown idén döntött úgy, hogy korlátozza a mezőgazdák vízhasználatát. Erre először 1977-ben került sor, azóta sem.

A termelők 1903 óta élvezik a felszíni vízhez (értsd: folyó, patak) való hozzáférés jogát. Ráadásul az öntözési korlátozásokat várhatóan tovább szigorítják majd, ahogy súlyosbodik a kánikula a nyár folyamán, jelezték az illetékesek. 

A szigorítás nemcsak a termelőket, de egyes kisvárosok önkormányzatát is érinti. Csak akkor használhatják a folyók vizeit energiatermelésre, ha a vizet végül visszaáramoltatják a folyóba.

Sok gazda új kutakat fúrat. A jó csapadék-ellátottságú években a mezőgazdaság Kalifornia vízkészleteinek 80 %-át használja el.

Minden csepp számít

Hol volt, hol nem volt... volt egyszer egy folyó

A polgárok az interneten osztják meg egymással túlélési praktikáikat. Aki teheti, nem most már kézzel edényeket. Csakis mosogatógéppel, mert az víztakarékos. De az is csak akkor indul el, ha megtelik vízzel. Ami nem mindig sikerül. Akinek nincs mosogatógépe, az a mosogatásnál használt lét gyűjti össze és használja az autója lemosására. Ami azért is fontos, mert Kalifornia bővelkedik sivatagos tájakban is és a homok lerakódik a karosszériára és a szélvédőre.

Van aki gyakrabban törli meg a kezét e célra gyártott törlőkendővel, mintsem hogy csapvízzel mosson kezet. Van aki a zuhanyzás során felhasznált vízzel locsol a kertben. Sokan helyileg honos növényekkel helyettesítették be a gyepet és örülnek, hogy a madarak -melyek ezekből a növényekből táplálkoznak- gyakran látogatják a kertet.

Mindennapi vízbűneinket bocsásd meg nékünk ma
Szakértők hangsúlyozzák, hogy a vízháború új fajtája izzik be a szemünk előtt: ez most a fejlett világban történik, s az urbánus és a vidéki régiók érdekei között éleződik ki.
Kalifornia "vízcárja", ahogy a The New York Times nevezte Felicia Marcust figyelmeztetett: rutinellenőrzések várhatók a kerttulajdonosoknál és a mezőgazdáknál is. Aki pocsékolj a a vizet, bírságot szabnak ki rá.
Marcus meglepve tapasztalta, hogy amióta 2012-ben kinevezték a befolyásos vízszabályozási bizottság élére, az emberek gyakran mennek oda hozzá azzal, hogy megvallják neki "vízbűneiket." Úgy látszik ez lett a gyónás új formája a klímaváltozás korában.
Sokan már csak havonta egyszer mossák le kocsijukat. Van, aki már feladta ezt a luxust. Mert a kaliforniaiak tudják, hogy a koszos kocsi már nem számít a szegénység vagy igénytelenség jelének.

A hatósági és a magánépületek előtt műgyepeket raknak le. Azt nem kell locsolni. A farmerek egyre-másra panaszkodnak, hogy sok hektáros ültetvényeiken kiszáradnak a gyümölcsfák.

A dologban az a szörnyű, hogy Kalifornia Los Angelestől északra fekvő része, Fresno, Modesto és Sacramento körül húzódó terület Amerika egyik "bread basket"-je (vagyis kenyereskosara, ahogy a szakirodalom nevezi), tehát kulcsfontosságú élelmiszernövény-termelő régió.

Már 2014 januárjában -vagyis másfél éve- is sajtótájékoztatót tartott Kalifornia kormányzója, Jerry Brown, ismertetve a nyilvánossággal, mennyire drasztikusan csökkent a csapadékmennyiség. A helyzet azóta sem fordult jobbra.

Amióta 100 éve elkezdték mérni a csapadékmennyiséget, nem volt példa ilyen drámai szárazságra Amerikai Mexikóval határos tagállamában.

A NASA 2014-es számításai szerint 11 billió gallon vízre lenne szükség, hogy az aszály megszűnjön.

Hollywoodban is nagy a szárazság

Mennyi az annyi?
Egy főre jutó természetes vízállomány
Kanada: 80 000 köbméter
USA: 9500 köbméter
Anglia: 2300 köbméter
Forrás: Stratfor
Kalifornia statisztikai hivatala szerint 2015 májusában 28,9 %-kal csökkent a (közműves) vízfogyasztás a 2013 májusi szinthez képest. Ez jelentős eredmény ahhoz képest, hogy 2014-ben 1 %-kal nőtt az elmúlt 3 év májusi adataival összevetve.

Kalifornia legfelkapottabb szakmája a vízjogi ügyvédé. Többen közülük azzal próbálnak jogi kiskaput találni, hogy a 1914 előtt megítélt vízjogokat Kalifornia kormányzójának nincs joga szabályozni. (Ők nem 1903-at emlegetnek.)

Bemószerolás

A gazdagokat viszont hidegen hagyja a vízhiány. Orange County-ban idén várhatóan 900 kerti fürdőmedencét építenek villákhoz, ami a második legjobb éve a medence-biznisznek a gazdasági válság óta.

Tom Selleck, azaz Magnum megszemélyesítője jól megbánta, hogy a szomszédok rájöttek, nyakba-főbe locsoltatja a kertjét. Vélhetően ezt teszi, mert a Ventura County-ban lévő Calleguas Városi Vízkörzet hivatalos panaszt nyújtott be -az egyébként két kaliforniai ingatlannal is rendelkező- Selleck és felesége ellen, akik állítólag 2013 és 2015 között több alkalommal vizet szedtek le egy tűzcsapból. Abból a bizonyos piros vízcsapból, amire az amerikai filmekben (és a valóságban) a tűzoltók rákötik a fecskendőjüket.

Apadunk, apadunk

A csapolás nem akárhogy történt: egy furgon megállt, tartályokba feltankolta a vizet és száguldott Selleck farmjára. Selleck végül egyezségre jutott a hatóságokkal. Azt nem tudni, hogy vajon pénzért vett vizet csapolt le a tűzcsapról vagy egyszerűen ingyen és bérmentve eltulajdonította azt. A megállapodás részleteit nem közölték a sajtóval.

A Twitteren népszerű lett a #droughtshaming, ahol az emberek leleplezhetik azon polgártársaikat, akik pazarolják a vizet. Kanye West és Kim Kardashian 3,5 holdas telken álló, 20 millió dolláros villáját is kritika érte, mivel két nagy medence is található a birtokon. Kardashian szóvivője azt mondta, "Kim komolyan veszi az aszályt, nem probléma számára, hogy bebarnul a gyepje."

Egyesek Jessica Simpson és Jennifer Lopez kacsalábon forgó villáira is panaszkodnak...

A krónikus vízhiány tünetei
  • Egy átlagamerikai hetente 1135,5 liter kaliforniai vizet fogyaszt attól függetlenül, hogy melyik tagállamban lakik, mivel az általa megvásárolt élelmiszer vízlábnyomában ott van a kaliforniai locsolás. 
  • Az Ogallala víztározó és a Colorado folyó is túl vannak terhelve. 
  • Kalifornia 7,5 millió hold termőterülettel rendelkezik, melyen élelmiszernövények nőnek. 
  • Legalább 620 000 holdnyi termőföld fog kiszáradni idén. -Kalifornia gazdasága várhatóan $2,7 milliárd dollártól esik el 2015-ben az aszály miatt. 
  • Emelkedtek az élelmiszerárak, több család szorul rá, hogy az állami segélyszervezettől (Food Bank) szerezzék be élelmiszereik egy részét. 
  • A hatóságok közel 400 000 példányra rúgó halállomány vándorlását monitorozzák 482 kilométeres távon, nehogy az alacsony vízállású területeknél -tartályokba helyezve- átsegítsék őket a folyók távolabbi szakaszára. -
  • Frank Gehrke, akinek régóta az a hivatása, hogy méri a hóállást, meg kellett élnie azt, hogy nem talál havat az Echo-csúcson. (Kanadában például az elmúlt 100 évben 25 %-kal csökkent a jégtartalma a gleccserek, melyekből a folyók táplálkoznak.)
Forrás: CNN

Véleményvezér

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo