hirdetés

Embermentő dizájn

Szociális célú tárggyal rukkolt elő a nemrég egy másik termékével Red Dot dizájn díjat nyert magyar tervező, Toronyi Péter. A Kálha egyszerű és nagyszerű, olcsó és szép, és sok ember számára a túlélést jelentheti.

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

hirdetés

 


Fotó:Toronyi Péter

2011-ben 270 ember fagyott halálra Magyarországon. Az áldozatok közül 112-an a szabad ég alatt, 158-an saját, fűtetlen otthonukban vesztették életüket. Ezek az adatok főleg a rossz szociális helyzet miatt következtek be. Magyarországon főleg az épített rozoga házakban úgynevezett favellákban élő emberek, családok körében történik a legtöbb fagyásos halál eset. Ezt komoly problémának tartom, amely nem csak Magyarországot érinti, hanem az összes olyan országot, ahol a létminimum alatt élnek emberek, és télen vagy az év minden napján a hőmérséklet 0 Ceslius fok alá esik. Dél-Amerikában és Ázsiában a tengerszint felett 2000 méteren éjszakánként, és Afrikában a sivatagokban éjszakánként a hőmérséklet 0 Celsius fok alá esik. 

A tervező kutatásai az mutatták, hogy az emberi szervezet nem hűl ki, ha a fenék-ágyéki testtájon van melegítve, ezért olyan tárgyat tervezett, ami éppen erre képes. „A szociális cél ökologikus, ha az a túlélésre való törekvést segíti. Minden lénynek az alapvető ösztönös tulajdonsága a túlélésre való törekvés. Minden cselekvés ökologikus, ami a túlélés fejében logikus. A fenntarthatóság szerintem egyenlő a túlélési törekvéssel. Túlélés, fenntarthatóság, ökologikusság összefüggése válasz arra, hogy miért  ökologikus szociális érzékenynek lenni. A célom, hogy segítséget nyújtsak azoknak a szegény embereknek, családoknak, akik úgynevezett favellákban, rozoga épített bádogházakban élnek és problémát jelent számukra a hideg időben az életben maradás." - mondja a tervező.


Fotó:Toronyi Péter

A Kálha samottos agyagból készül, melynek nagyon jó a hőtartó képessége - olvasható a trendguide blogon. Előállítási költsége 1000-1500 forint, amit Magyarországon és nemzetközi szinten is a helyi fazekas mesterek készítenek el, helyi alapanyagból. Magyarországon az előállításhoz szükséges pályázati pénzt Európai Uniós pályázatokból a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pályázza meg. Nemzetközi szinten az UNICEF pályázza meg az ehhez szükséges pályázatokat.

Személyenként egy Kálha jár, ahány fő van egy háztartásban annyi Kálhára van szükség. Az elsődleges túlélést segítő funkciója, hogy rá lehet ülni a Kálhára, amely kellemesen meleg ülőfelületet biztosít, így felmelegíti a felhasználó testét. Felső ülő elemét le lehet szedni, miután felmelegedett, és mint egy ágymelegítőt a takaró alá téve vagy szorosan körül ölelve felmelegíti alvás közben az ember testét, így éjszaka is segít megelőzni a kihűlést. Másodlagos funkciója, hogy lehet használni tűzhelynek is. Begyújtásához hulladék fa szükséges, amivel pár óráig ég a tűz és utána a Kálha 1-2 óráig tartja a meleget az anyagának és a formai kialakításának köszönhetően.

 

hirdetés

Véleményvezér

Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo