Csökkentik a karbon lábnyomot a repülőterek is

Kétszáz repülőtér csatlakozott a Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI) által életre hívott karbonmentességi programhoz, amelynek fő célkitűzése a repülőterek szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése.

Az ACI tájékoztatása szerint az Airport Carbon Accreditation elnevezésű programhoz a hét elején csatlakozott a kétszázadik repülőtér, az ausztráliai Townsville légikikötője. A repülőterek többsége, 118 Európában van, Ázsia-Óceániában 38, Észak-Amerikában 27, Afrikában 10, Dél-Amerikában 8 repülőtér vesz részt a programban - írja az airportal.hu.

Kép: piacesprofit

A legfrissebb adatok szerint ezek a repülőterek tavaly 2,8 milliárd utast kezeltek, ez a globális forgalom 40 százaléka. 2016 májusa és 2017 májusa között a résztvevők összesen 202 ezer tonnában csökkentették a szén-dioxid-kibocsátásukat. Az ACI összehasonlítása szerint ez 2,1 millió iPhone teljes életciklusában generált CO2-kibocsátásnak felel meg.

A szervezet kiemelte, hogy az Egyesült Államok bár arányaiban kevés repülőtérrel van jelen a kezdeményezésben, mégis jelentősen hozzájárult a csökkentés mértékéhez. Példaként említették, hogy a dallasi Fort Worth repülőtér lett az első az amerikai repterek között, amely karbonsemleges működésre állt át, vagyis nem használ fel szénhidrogéneket.

A 2009-ben életre hívott programnak négy fázisa van. Az elsőben képesnek kell lenni a karbon-lábnyom mérésére, a másodikban már csökkentést kell vállalni, a harmadik fázisban optimalizálni kell az eredményeket, a negyedikben pedig át kell állni a karbonsemleges működésre.

Ezzel is kevesebb nyomot hagyunk
Mivel csökkenthető a zöld lábnyom? Többel is, mint gondolod! Bizonyos beruházásokkal még adókedvezményt is igénybe lehet venni, s az így képződő megtakarítást további jó célokra lehet fordítani.
Ezt tette nem is olyan rég Helsinki-Vantaa repülőtere, és ebbe az irányba tett nagy lépést a legnagyobb holland repülőtereket működtető társaság is, amikor bejelentették: csak szélerőművekből érkező árammal látják el a repülőtereket.

Egyes kutatások szerint 2050-re a légiipar adja majd a karbon-kvóta negyedét, ezért is sietnek annyira főként Európában a környezetkímélő technológiák bevezetésével, és egyre több helyen állnak át a karbon alapú energiáról a fenntartható, megújuló energiaforrások használatára.

Véleményvezér

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.
Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen 

Nyunyóka feltalálója megalázó vereséget szenvedett. Nem rágalmazás azt mondani róla, hogy visszaélt hivatali hatalmával.
Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo