hirdetés

Az asztmán is segítene, ha letennénk az autót

Az asztmások sokszor csak a levegő pollenkoncentrációját figyelik, pedig a légszennyezettségi adatokat is kéne - Erre figyelmeztet az 1998 óta minden május első keddjén megrendezésre kerülő Asztma Világnap is.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

Az asztma a világ egyik leggyakoribb krónikus betegsége, napjainkban körülbelül 300 millió embert érint a világon. 2025-re a becslések szerint további 100 millió fővel gyarapodik világszerte az asztmás betegek köre. Magyarországon az elmúlt 10 évben több, mint négyszeresére nőtt a gyermekek krónikus légúti megbetegedéseinek, főként az asthma bronchiale esetek száma.

A helytelen fűtés ölhet is
Az OECD számításai szerint Kína után népességarányosan Magyarországon hal meg a legtöbb ember idő előtt a légszennyezettség miatt, amelynek 70%-ért a lakossági fűtés a felelős.
A kutatások szerint az asztma előfordulási gyakorisága növekszik a nyugati életstílust átvevő, urbanizálódó országokban, annak és az egyéb krónikus tüdőbetegségek tüneteinek gyakori kiváltója a légszennyező anyagok megemelkedett szintje, ide értve a szálló port, a nitrogén-oxidokat, az ózont és a kén-dioxidot, amelyek mindegyike közvetlenül irritálhatja a légutakat – írja a légszennyezés.hu. Az autóforgalom okozta levegőszennyezés is magyarázat lehet erre a fejlett országokban elterjedt közegészségügyi problémára. A dízel kipufogógáz – amely állatkísérletek szerint allergiát okozhat – szerepet játszhat az allergia kialakításában az embereknél is.

Ez nem Kína, hanem Debrecen - Kép: MTI

Jellemzően magasabb az asztmás és allergiás betegek száma a nagyvárosban élő gyerekek körében, és ez egyértelműen összefügg a levegő szennyezettségével – így nyilatkozott Dr. Bánfi Andrea a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet gyermektüdőgyógyász szakorvosa tavaly a Kék Bolygó című környezetvédelmi műsorban. A legveszélyeztetettebbek a babakocsiban gyerekek, akik éppen a kipufogók magasságában helyezkednek el, de veszélyeztetettnek számítanak az egyébként is krónikus légúti betegségben szenvedők. Ezért van jelentősége a lakóhely légszennyezettségi jellemzőinek például azt asztmások esetében.

A levegőben található apró, szabad szemmel nem látható részecskék közt pollenek, égéstermékek, por is megtalálható, ezeket belélegezve, az asztmásoknál jellemző gyulladt légutakat irritálják, felerősítik a tüneteiket. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy asztmások esetében különösen a talajközeli ózon (elsősorban nyáron) és a kisméretű részecske szennyezés értékének emelkedése (elsősorban télen) okoz panaszokat, ilyenkor sok betegnél lépnek fel köhögési rohamok, jelentkezik nehézlégzés, mellkasi diszkomfort, bizonytalan, égő érzés a tüdő területén. A légszennyezettség nemcsak önmagában jelent problémát. A légutakat irritáló szennyeződések belélegzése miatt az asztmás beteg érzékenyebb lehet más triggerekre (rohamot provokáló tényezők) is. Így például a magas légszennyezettség idejére szervezett szabadtéri program után az otthonában található, egyébként panaszt nem okozó allergének, mint például a penész és a poratka is irritálhatja, fokozhatja a tüneteit.

hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo