A bőrünkön érezzük a klímaváltozást!

A klímaváltozás nem jövőbeli esemény. Nem csak a gyerekek és unokák ügye. Már javában zajló folyamat. De ha védekezünk ellene és csökkentjük légszennyezésünk, ennek költsége javarészt csak az évszázad második felében kezd megtérülni, vélik a közgazdászok és a természettudósok.

A klímaváltozás nem azonos sebességgel és dózisban történik a világ minden táján, sőt egy-egy nagy kiterjedésű országon belül sem. A regionális változatosság nüanszait azonban a legszofisztikáltabb modellező szoftverek sem mindig képesek megjósolni.

A Risky Business Project (Kockázatos Üzlet Projekt) új jelentése felbecsülte, milyen eshetőségekkel kell szembenéznie az amerikai társadalomnak. Néhány fontosabb megállapítás a tanulmányból:

  • A következő negyedszázadban (vagyis 2039-ig) a hőségből eredő halálesetek valószínűleg megduplázódnak az USA déli tagállamaiban.
  • Azok a kataklizmikus, szélsőséges időjárási események, amik eddig 20 évente egyszer történtek, ötször gyakoribbá válnak.
  • A floridai ingatlanok 1-5 %-a a tengerszint alá kerülhet az évszázad végére. Addigra összesen 507 milliárd értékű ingatlanvagyon kerül víz alá országos szinten.
  • A délnyugati és középnyugati régió élelmiszernövény-termesztő mezőin akár 70%-ot is csökkenhet a terméshozam.
  • Nebraskában az évszázad végére 5 % lesz az esélye, hogy fejenként 2000 dollárral csökken az agrártermelés. Észak-Dakotában 1600, Arizonában 800 dolláros visszaesés valószínű.
A Risky Business Project a vállalatvezetők gondolkodását befolyásolni kívánó koalíció, melyben demokraták és republikánusok egyaránt részt vesznek. Hangadóik között megtalálható például Hank Paulson is, aki az államkincstár vezetője volt a 2008-as válság idején. A szervezet célja, hogy megdolgozza a vezérigazgató és vállalatok elnökeinek tudatát arról: ha nem tudjuk elkerülni, hogy túllépjük a 2 Celsius fokos felmelegedést, még mindig nincs ok a letargiára - ettől függetlenül továbbra is sok a teendő a zöldülés terén. (Pedig már a 2 fokos melegedés is veszélyesebb, mint gondoltuk.)

kép: freeimages.com

Obama interjút ad a meteorológusoknak

Egy másik jelentést, mely 240 tudós munkája és a Fehér Ház adta ki National Climate Assessment néven, Obama elnök május elején nem a Fehér Ház kertjében ismertette a szokásos sajtótájékoztató jegyében, hanem fél napot azzal töltött el, hogy a nagy amerikai tévécsatornák meteorológiai szakembereinek adjon interjúkat! A kabinet így akarta továbbítani az egyszerű emberek felé, miért égető kérdés a globális felmelegedés és miért fontos az emissziócsökkentést célzó klímapolitika.

Néhány fontos megállapítás ebből a vizsgálatból:

  • Az elmúlt fél évszázadban a csapadékmennyiség 71(!) %-kal nőtt az USA északkeleti tagállamaiban (ahova eljutnak az atlanti-óceáni hurrikánok és trópusi viharok), 37 %-kal középnyugaton és 27 %-kal délen. A tudósok jó ideje számoltak ennek bekövetkezésével, mivel a melegedő tengerekből több pára távozik a légkörbe, ezekből nagyobb energiát tudnak felvenni a hurrikánok, és így mélyebben, távolabbra hatolnak be a szárazföldre is.
  • Az USA nyugati régiójában és a kanadai British Columbiában található erdőségek szokatlan pusztításnak estek áldozatául. Szakemberek szerint az enyhébb teleket túlélték egyes bogarak és tavasszal megsokasodva, az eddiginél nagyobb populációval tudtak rárontani tavasszal az erdei fenyőkre.

Véleményvezér

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo