A biztosítók is visszafoghatják a szénerőműveket

Az idei évet is szélsőséges időjárási események jellemezték világszerte, súlyos károkat okozva emberek millióinak. A biztosítótársaságok is ki vannak téve az éghajlatváltozás hatásainak, nemcsak a közvetlen kárkifizetések, de befektetéseik révén is. 

A biztosítók évtizedek óta vizsgálják a klímaváltozás hatásait, amelyek a hőmérséklet emelkedésén, a gyakoribb hőhullámok és aszályok nyomán igen jelentős károkat eredményeznek. A Swiss Re kutatása szerint 2017 volt az eddigi legdrágább év a biztosítók számára: 144 milliárd dollárnyi káruk keletkezett a természeti és az ember által okozott katasztrófák nyomán. 

Kép: WWF

A biztosítási fedezet emelkedésével a jövőben a kárkifizetések is nőni fognak. Tavaly a katasztrófákból származó összes gazdasági kár nagysága világszerte 337 milliárd dollár volt, aminek kevesebb, mint a felére kötöttek biztosítást. 

Az iparág emellett kevésbé közvetlen módon is ki van téve az éghajlatváltozásnak. Az Egyesült Államokban számos város és egy állam is pert indított az olajipar ellen a fosszilis tüzelőanyag-kibocsátás miatt. A helyi hatóságok szerint az éghajlatváltozás nyomán jelentősen emelkednek a költségeik, többek között a tengeri védelemre fordított kiadások vagy az egyre nagyobb számú tűzoltók alkalmazása miatt.

Véleményük szerint e költségek egy részét az olajiparnak kellene állnia. Ezek a perek várhatóan évekig elhúzódnak, de ha végül a beperelt 38 olajvállalat veszít, akkor nagyon valószínű, hogy a költségek egy részét a biztosítóikra hárítják majd, ami akár több száz milliárd dollárt is kitehet. 

Ürge-Vorsatz Diana: egy percet se késlekedhetünk
Azonnali hatékony intézkedésekkel, átfogó gazdasági szerkezetváltással elkerülhető a fokozódó éghajlatváltozás súlyos gazdasági, társadalmi és környezeti kárainak zöme. Erre hívja fel a figyelmet kilenc hazai szakmai szervezet az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) új jelentése alapján, amely jelentős hatással lesz a közelgő ENSZ-klímacsúcsra, valamint az uniós és nemzeti álláspontokra.

Nem véletlen, hogy egyes biztosítók igyekeznek lépéseket tenni azon vállalatokkal szemben, amelyek leginkább felelőssé tehetők az éghajlatváltozásért. A legnyilvánvalóbb lépés az ilyen vállalatokban lévő befektetések megszüntetése, vagyis az eladás. A biztosítótársaságok igen jelentős befektetési portfólióval rendelkeznek, melynek kezelésében egyre nagyobb szerep jut a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási (Environmental, Social and Governance – ESG) szempontoknak. 

A zöld energiába, például szélerőművekbe, napenergia-gazdaságokba, hidroprojektekbe történő befektetések is egyre emelkedő tendenciát mutatnak a biztosítók körében. 2017 végén az Allianz 5,6 milliárd eurót fektetett megújuló energiaforrásokba, míg az Axa 2020-ig 3 milliárd euróról 12 milliárd euróra növelte a zöld beruházásokra vonatkozó célkitűzését. 

Hasonló megfontolások kezdenek megjelenni a biztosítók körében akkor is, amikor eldöntik, hogy milyen ügyfeleket kívánnak biztosítani. Számos társaság ma már elzárkózik például a szénipari vállalatok biztosításától. 

A német Allianz idén májusban azt nyilatkozta, hogy megszünteti a szénbányák és a széntüzelésű erőművek biztosítását, 2040-ig pedig miden szénnel kapcsolatos kockázatát meg kívánja szüntetni. 

Az elmúlt években több szervezet, így a Greenpeace és az Unfriend Coal is felszólította a világ legnagyobb biztosítóit, hogy lépjenek fel a klímaváltozás ellen, szerintük ugyanis igen komoly nyomást tudnak ezek a cégek gyakorolni a fosszilis üzemanyag iparágra. Eddig kizárólag európai biztosítók és viszontbiztosítók döntöttek úgy, hogy felfüggesztik a szénhez kapcsolódó projektek kockázatainak fedezését – többek között a Munich Re, a Swiss Re, a Zurich, a Scor, az Axa és az Allianz.

(Forrás: Biztosítási Szemle)

Véleményvezér

Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo