hirdetés

Vitathatatlanul javul a hangulat a kkv-k körében

Az előző negyedévhez képest rendkívüli, 15 pontos emelkedést követően jelenleg -11 ponton áll a hazai vállalkozások egyéves várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index. Ez az utóbbi évek legnagyobb pozitív irányú változása. Az optimizmus főként azzal magyarázható, hogy a vállalkozások a vállalati hitelkamatokat, a gazdaságpolitikát valamint a versenyhelyzetet tekintve is jóval bizakodóbbak lettek. Az optimizmus minden árbevétel kategóriában megfigyelhető, azonban a középvállalkozások bizalma fordult a leginkább pozitív irányba – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legfrissebb adataiból.
hirdetés

Az 500 hazai mikro-, kis-, és középvállalkozás megkérdezésével június elején végzett negyedéves K&H kkv bizalmi index értéke az előző negyedévhez képest nagymértékű, 15 pontos emelkedést követően jelenleg -11 ponton áll. Hasonló értéket legutóbb éppen két éve mutatott az index. Ez a pozitív irányú változás az utóbbi évek legnagyobb ugrása, amellyel egyértelműen megtörik a tavalyi évre jellemző bizonytalanság, ugyanis második negyedéve emelkedik az index.

A kkv-k vitathatatlan hangulatjavulása annak köszönhető, hogy a bizalmi indexet meghatározó tíz tényező közül majdnem minden részindex növekedett, ezen belül is a vállalati hitelkamatokat, a gazdaságpolitikát és a versenyhelyzetet illetően kiemelkedően nagyot ugrottak a vállalkozások várakozásai. A legjelentősebb növekedés a vállalati hitelkamatok részindex esetében látható, amely 32 pontos emelkedést követően -8 ponton áll. Ez az érték megközelíti az index kezdetekor, 2005 elején mért értéket. „A vállalati hitelkamatokkal kapcsolatos optimista várakozások valószínűleg összefüggnek a nemrég indult, igen kedvező kamatozású Növekedési Hitelprogrammal. (Itt olvashatja a Piac&Profit szakértőjének tanácsait azoknak, akik érdeklődnek a hitel iránt.)Van, aki szerint viszont ez nem a kis cégek számára jelent olcsó forrást.

Emellett az alacsonyabb hitelkamatokra számító vállalkozások aránya is növekedett, az egy éve folyamatosan csökkenő jegybanki alapkamatnak köszönhetően” – magyarázta az eredményeket Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője.

„A gazdaságpolitika és a versenyhelyzet megítélése is javulni tudott, ami annak tudható, hogy nőtt azon vállalkozások aránya, amelyek szerint a kormányzat következő 1 évben hozott döntései nem fogják negatívan befolyásolni a cég működését. Ezzel párhuzamosan viszont csökkent azon vállalkozások aránya, amelyek szerint a kormányzat második negyedévben hozott intézkedései negatívan befolyásolják versenyképességüket, és többen várják versenyhelyzetük stagnálását vagy javulását az előző negyedévhez képest. Mindezek mellett pedig a közterhekkel kapcsolatban is bizalommal tekintenek az elkövetkezendő egy évre a vállalkozások, mivel egyre több cégvezető számít a közterhek csökkenésére vagy stagnálására” – magyarázta az eredményeket Németh László.

Az ágazatokat tekintve az ipari, építőipari vállalkozások bizalma javult a leginkább, mintegy 22 ponttal, míg az agrárszektorban nem látható bizalomnövekedés. A várakozások javulása minden árbevétel kategóriára jellemző, leginkább azonban a középvállalkozások várakozásai emelkedtek, összesen 17 ponttal. Így a 300 millió forint nettó éves árbevételt meghaladó cégek bizalma a pozitív tartományba került, amire legutóbb két éve került sor” – tette hozzá a kkv szakértő.

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo