Világszerte megrendítette a pandémia okozta krízis a vállalatokat

A koronavírus-járvány hatására szinte minden vállalatnak újra kellett értékelnie üzleti stratégáját – derül ki az EY 52 országból 2400 döntéshozó megkérdezésével készült globális kutatásából. A vállalatfelvásárlások fellendülése azt mutatja, hogy a vezetők optimisták, és megkezdték a felkészülést a további gazdasági növekedésre. A válaszadók elsősorban technológiai és digitális szolgáltatásaik fejlesztésével próbálják növelni versenyképességüket a piacon.

Tízből kilenc vállalatnak a bevétele (88 százalék) és a jövedelmezősége (92 százalék) is visszaesett 2020-ban. Ez utóbbi a vezetők kétharmada (69 százalék) szerint már csak a jövő évtől érheti el a pandémia előtti szintet. A megkérdezettek meghatározó része (39 százalék) Európa gazdaságában látja a legnagyobb növekedési lehetőséget. A döntéshozók úgy látják, a piacbővülést a COVID-19 veszélyezteti a leginkább (29 százalék), azonban a kiszámíthatatlan globális üzleti környezet (19 százalék) és az éghajlatváltozás (14 százalék) szintén komoly fenyegetést jelent rá.

A koronavírus-járvány hatásai a felmérésben részvevők többségét (81 százalék) arra kényszerítették, hogy megváltoztassák beruházási terveiket. Az érintett vállalatok közel kétharmada (64 százalék) halasztotta el ezeket a fejlesztési projekteket. A válságot követő, zökkenőmentes működés érdekében a vállalatok többségének (66 százalék) felül kellett vizsgálnia üzleti stratégiáját és eszközportfólióját is.

Fókuszban a felvásárlás 

„A működés gyökeres átalakítását követően a társaságok ismét arra összpontosítanak, hogy megerősödjenek és megtalálják az utat a jövőbeni növekedéshez. Ebben kulcsfontosságú technológiai képességeik fejlesztése, amelynek egyik hatékony módja a felvásárlás” – mondta Dr. Vaszari Péter, az EY Stratégia és Tranzakciós Tanácsadás Üzletág vezetője.
A 2020 első hat hónapjában tapasztalható drámai csökkenés után a vállalatfelvásárlások 123 százalékkal nőttek a második félévben és globálisan elérték a 2320 milliárd dollárt. Az élénkülés folytatódni látszik, mivel a döntéshozók közel fele (49 százalék) tervez akvizíciókat a következő 12 hónapban, ami meghaladja a korábbi felmérések 11 év alatt mért átlagát (47 százalék). A befektetők elsősorban a pénzügyi szolgáltatások, a telekommunikáció, a technológia, az autóipar és az élettudományok területén lesznek a legaktívabbak. A járvány következményeképpen a válaszadók csaknem kétharmada (63 százalék) a digitális felkészültség, 57 százalékuk pedig a vásárlói elkötelezettség erősítése érdekében növelné befektetéseit.

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo